Minimale vrachtgroei, maar meer freighters op Schiphol

Overslag

De vrachtoverslag op Schiphol liet over de maand maart een minimale groei zien van 0,5% naar 140.234 ton.

Dat blijkt uit de recent gepubliceerde vervoerscijfers van de luchthaven.

Het vrachtvolume op de luchthaven over het eerste kwartaal steeg met 0,8% naar bijna 390.000 ton iets meer. De import liet daarbij een sterkste groei zien van 4,1%, terwijl de export daalde met bijna 3%. Over de maand maart lag die daling bij de uitgaande stromen zelfs op ruim 6% tegen een groei van de import met 7,3%, laten de cijfers van de mainport zien.

Vergeleken met de Europese concurrentie deed Schiphol het nog niet zo slecht. De grote rivaal Frankfurt Airport verloor 179.300 ton in maart 1,8% aan vrachtvolume. De Duitse luchthaven zag het volume ook in februari (-1,8%) en januari (-0,1%) dalen. Dat leverde een totale afname van de vrachtoverslag op van 1,3%. De Britse luchthaven van Londen Heathrow leverde over diezelfde periode 0,4% aan vrachtvolume in.

Opvallend in de cijfers van Schiphol is het stijgende aantal vrachtvluchten. Over de maand maart steeg dat vergeleken met dezelfde maand vorig jaar met ruim 9% naar 1.573 bewegingen, terwijl over de eerste drie maanden de toename van het aantal vluchten met freighters op 7,4% lag.

De afbouw van de vrachtvloot van Martinair lijkt dan ook niet tot de voorspelde dramatische afname van het aantal vrachtvluchten te leiden ofschoon aan de cijfers niet is af te leiden welk categorie vrachtvluchten stijgt en op welke bestemmingen er groei is gerealiseerde. Indien het om vergelijkbare vrachtvliegtuigen gaat, moet de beladingsgraad van deze freighters niet al te best zijn gezien de geringe totale vrachtgroei van Schiphol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Minimale vrachtgroei, maar meer freighters op Schiphol | NT

Minimale vrachtgroei, maar meer freighters op Schiphol

Overslag

De vrachtoverslag op Schiphol liet over de maand maart een minimale groei zien van 0,5% naar 140.234 ton.

Dat blijkt uit de recent gepubliceerde vervoerscijfers van de luchthaven.

Het vrachtvolume op de luchthaven over het eerste kwartaal steeg met 0,8% naar bijna 390.000 ton iets meer. De import liet daarbij een sterkste groei zien van 4,1%, terwijl de export daalde met bijna 3%. Over de maand maart lag die daling bij de uitgaande stromen zelfs op ruim 6% tegen een groei van de import met 7,3%, laten de cijfers van de mainport zien.

Vergeleken met de Europese concurrentie deed Schiphol het nog niet zo slecht. De grote rivaal Frankfurt Airport verloor 179.300 ton in maart 1,8% aan vrachtvolume. De Duitse luchthaven zag het volume ook in februari (-1,8%) en januari (-0,1%) dalen. Dat leverde een totale afname van de vrachtoverslag op van 1,3%. De Britse luchthaven van Londen Heathrow leverde over diezelfde periode 0,4% aan vrachtvolume in.

Opvallend in de cijfers van Schiphol is het stijgende aantal vrachtvluchten. Over de maand maart steeg dat vergeleken met dezelfde maand vorig jaar met ruim 9% naar 1.573 bewegingen, terwijl over de eerste drie maanden de toename van het aantal vluchten met freighters op 7,4% lag.

De afbouw van de vrachtvloot van Martinair lijkt dan ook niet tot de voorspelde dramatische afname van het aantal vrachtvluchten te leiden ofschoon aan de cijfers niet is af te leiden welk categorie vrachtvluchten stijgt en op welke bestemmingen er groei is gerealiseerde. Indien het om vergelijkbare vrachtvliegtuigen gaat, moet de beladingsgraad van deze freighters niet al te best zijn gezien de geringe totale vrachtgroei van Schiphol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement