Schultz genoemd als opvolger Schipholbaas Nijhuis

Luchtvaart

De dagen van Jos Nijhuis (58) als bestuursvoorzitter van Schiphol lijken geteld, melden bronnen rond de luchthavenbeheerder.

Aan de vooravond van zijn contractverlenging worden er onder meer in Den Haag steeds meer vraagtekens gezet bij een derde termijn voor de voormalige manager van PricewaterhouseCoopers. Daarbij wordt de vertrekkende minister Melanie Schultz Verhaegen (Infrastructuur) door insiders genoemd als de grootste kanshebber voor de prestigieuze bestuurspost.

De VVD-politica, die onlangs aangaf niet langer beschikbaar te zijn voor een volgende termijn als minister voor infrastructuur, was in twee kabinetten verantwoordelijk voor de luchtvaartsector en heeft daarmee een grote kennis over Schiphol opgebouwd. Zij wordt ook door experts gezien ‘als de persoon met veel vakkennis en de juiste politieke contacten in Den Haag’ om van de toekomstplannen van de Schiphol Group een succes te maken.

Het huidige contract van Nijhuis loopt officieel eind van dit jaar af, maar nu al melden bronnen rond de luchthavenbeheerder dat de 58-jarige manager geen derde termijn als topman van Schiphol zal krijgen. De luchthaven is voor 70% eigendom van de Nederlandse Staat en volgens een bron wordt hem in Den Haag vooral verweten ‘geen goede politieke antenne te hebben’. Daarnaast ligt bij het ministerie van Financiën, dat over de staatsdeelnemingen gaat, het topsalaris van 900. 000 euro (2014) van de Schipholbaas bijzonder gevoelig. Dat maakte van Nijhuis na Gerrit Zalm (ABN Amro) de best betaalde directeur van een door de staat gecontroleerde onderneming. Nijhuis verdedigde onlangs deze forse beloning nog tegenover NRC Handelsblad met de ‘complexiteit’ van zijn baan, maar daar wordt door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) weinig waarde aan gehecht. Hij heeft intussen per brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de toekomstige Schipholbaas aanzienlijk minder gaat verdienen dan zijn voorganger.

Indien Schultz de overstap gaat maken naar Schiphol, zou zij na Camiel Eurlings (CDA) de tweede minister van infrastructuur zijn die binnen vijf jaar de overstap maakt naar de luchtvaartsector. De carrière van Eurlings als topman bij KLM eindigde in 2014 in een vroegtijdig vertrek van de ex-bewindsman na een aanvaring met de raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij.


Zie verder Nieuwsblad Transport van deze week.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Schultz genoemd als opvolger Schipholbaas Nijhuis | NT

Schultz genoemd als opvolger Schipholbaas Nijhuis

Luchtvaart

De dagen van Jos Nijhuis (58) als bestuursvoorzitter van Schiphol lijken geteld, melden bronnen rond de luchthavenbeheerder.

Aan de vooravond van zijn contractverlenging worden er onder meer in Den Haag steeds meer vraagtekens gezet bij een derde termijn voor de voormalige manager van PricewaterhouseCoopers. Daarbij wordt de vertrekkende minister Melanie Schultz Verhaegen (Infrastructuur) door insiders genoemd als de grootste kanshebber voor de prestigieuze bestuurspost.

De VVD-politica, die onlangs aangaf niet langer beschikbaar te zijn voor een volgende termijn als minister voor infrastructuur, was in twee kabinetten verantwoordelijk voor de luchtvaartsector en heeft daarmee een grote kennis over Schiphol opgebouwd. Zij wordt ook door experts gezien ‘als de persoon met veel vakkennis en de juiste politieke contacten in Den Haag’ om van de toekomstplannen van de Schiphol Group een succes te maken.

Het huidige contract van Nijhuis loopt officieel eind van dit jaar af, maar nu al melden bronnen rond de luchthavenbeheerder dat de 58-jarige manager geen derde termijn als topman van Schiphol zal krijgen. De luchthaven is voor 70% eigendom van de Nederlandse Staat en volgens een bron wordt hem in Den Haag vooral verweten ‘geen goede politieke antenne te hebben’. Daarnaast ligt bij het ministerie van Financiën, dat over de staatsdeelnemingen gaat, het topsalaris van 900. 000 euro (2014) van de Schipholbaas bijzonder gevoelig. Dat maakte van Nijhuis na Gerrit Zalm (ABN Amro) de best betaalde directeur van een door de staat gecontroleerde onderneming. Nijhuis verdedigde onlangs deze forse beloning nog tegenover NRC Handelsblad met de ‘complexiteit’ van zijn baan, maar daar wordt door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) weinig waarde aan gehecht. Hij heeft intussen per brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de toekomstige Schipholbaas aanzienlijk minder gaat verdienen dan zijn voorganger.

Indien Schultz de overstap gaat maken naar Schiphol, zou zij na Camiel Eurlings (CDA) de tweede minister van infrastructuur zijn die binnen vijf jaar de overstap maakt naar de luchtvaartsector. De carrière van Eurlings als topman bij KLM eindigde in 2014 in een vroegtijdig vertrek van de ex-bewindsman na een aanvaring met de raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij.


Zie verder Nieuwsblad Transport van deze week.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement