AF-KLM Cargo verliest mondiaal fors markaandeel

Iata Vrachttop 2016

AF-KLM Cargo is op de IATA vrachttop-10 over 2016 van alle vrachtmaatschappijen de grootste verliezer op het gebied van de beschikbare capaciteit (tonkilometers).

Dat blijkt uit de vrachtlijst over 2016 die wordt samengesteld aan de hand van de vliegroosters die de maatschappijen bij de internationale luchtvaartorganisatie hebben gedeponeerd.

Uit de cijfers blijkt dat Air France-KLM Cargo (inclusief Martinair) het marktaandeel in de wereld zag slinken van 4,8% naar 4,3% in 2016. Daarmee kon de vrachtgroep zich nog net handhaven op een vijfde plek in de rangschikking achter onder meer Lufthansa Cargo, dat inclusief de vrachtcapaciteit van dochters als Luxair, Brussels Airlines en Austrian nog 1% groeide vorig jaar.

Lufthansa Cargo was daarmee vorig jaar de eerste Europese vrachtmaatschappij op de lijst met een vierde plek. Air France-KLM is nog de twee Europese vrachtmaatschappij in de wereldtop, maar wordt langzaam bedreigd door Cargolux. De Luxemburgse vrachtmaatschappij beschikt niet over bellycapaciteit maar zag vorig jaar het aantal beschikbare tonkilometers in de vrachtvloot stijgen met 10%. Daarmee staat het nu vlak achter Air France KLM op een zesde plek.

Emirates SkyCargo is op de IATA-lijst de grootste vrachtmaatschappij met een groei van 0,9% vorig jaar. Het marktaandeel van de luchtvaartmaatschappij uit Dubai lag vorig jaar op 6,5%. Cathay Pacific Cargo (+0,8%) is nog steeds de nummer twee van de wereld met een marktaandeel van 5,7%, maar een andere Arabiasche vrachtmaatschappij, Qatar Cargo, zit de Chinese maatschappij aardig op de hielen. Qatar Cargo vergrootte vorig jaar het aantal beschikbare tonkilometers met bijna 22% en heeft nu een marktaandeel van bijna 5% tegen 4% vorig jaar.

Uit de rangschikking blijkt verder dat Korean Air (plaats 7) een beetje het lot van Air France-KLM deelde met een afname van de capaciteit met 4,3%.

In de top-25 liet Turkish Airlines (+27,4%) op plaats twintig de meeste groei zien, terwijl een groei van bijna 23% AirBridgeCargo een dertiende plek opleverde. China Southern (plaats 16), vrachtpartner van Air France-KLM en het Japanse ANA (plaats 18), alliantiegenoot van Lufthansa Cargo, deden het ook niet slechte met een toename van het aantal tonkilometers van respectievelijk 10,6% en 14,4%.


Meer over de lijst in Nieuwsblad Transport van deze week.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

AF-KLM Cargo verliest mondiaal fors markaandeel | NT

AF-KLM Cargo verliest mondiaal fors markaandeel

Iata Vrachttop 2016

AF-KLM Cargo is op de IATA vrachttop-10 over 2016 van alle vrachtmaatschappijen de grootste verliezer op het gebied van de beschikbare capaciteit (tonkilometers).

Dat blijkt uit de vrachtlijst over 2016 die wordt samengesteld aan de hand van de vliegroosters die de maatschappijen bij de internationale luchtvaartorganisatie hebben gedeponeerd.

Uit de cijfers blijkt dat Air France-KLM Cargo (inclusief Martinair) het marktaandeel in de wereld zag slinken van 4,8% naar 4,3% in 2016. Daarmee kon de vrachtgroep zich nog net handhaven op een vijfde plek in de rangschikking achter onder meer Lufthansa Cargo, dat inclusief de vrachtcapaciteit van dochters als Luxair, Brussels Airlines en Austrian nog 1% groeide vorig jaar.

Lufthansa Cargo was daarmee vorig jaar de eerste Europese vrachtmaatschappij op de lijst met een vierde plek. Air France-KLM is nog de twee Europese vrachtmaatschappij in de wereldtop, maar wordt langzaam bedreigd door Cargolux. De Luxemburgse vrachtmaatschappij beschikt niet over bellycapaciteit maar zag vorig jaar het aantal beschikbare tonkilometers in de vrachtvloot stijgen met 10%. Daarmee staat het nu vlak achter Air France KLM op een zesde plek.

Emirates SkyCargo is op de IATA-lijst de grootste vrachtmaatschappij met een groei van 0,9% vorig jaar. Het marktaandeel van de luchtvaartmaatschappij uit Dubai lag vorig jaar op 6,5%. Cathay Pacific Cargo (+0,8%) is nog steeds de nummer twee van de wereld met een marktaandeel van 5,7%, maar een andere Arabiasche vrachtmaatschappij, Qatar Cargo, zit de Chinese maatschappij aardig op de hielen. Qatar Cargo vergrootte vorig jaar het aantal beschikbare tonkilometers met bijna 22% en heeft nu een marktaandeel van bijna 5% tegen 4% vorig jaar.

Uit de rangschikking blijkt verder dat Korean Air (plaats 7) een beetje het lot van Air France-KLM deelde met een afname van de capaciteit met 4,3%.

In de top-25 liet Turkish Airlines (+27,4%) op plaats twintig de meeste groei zien, terwijl een groei van bijna 23% AirBridgeCargo een dertiende plek opleverde. China Southern (plaats 16), vrachtpartner van Air France-KLM en het Japanse ANA (plaats 18), alliantiegenoot van Lufthansa Cargo, deden het ook niet slechte met een toename van het aantal tonkilometers van respectievelijk 10,6% en 14,4%.


Meer over de lijst in Nieuwsblad Transport van deze week.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement