Luchtvracht blijft worstelen met vervoer perishables

Iata vrachtcongres

Het volume aan bloemen en groente op (vracht)vliegtuigen blijft elk jaar stijgen, maar de kwaliteit van dit vervoer groeit nauwelijks mee.

Dat is een van de grote grieven van de verladers en expediteurs op de mondiale vrachttop van de luchtvaartorganisatie IATA deze week in het Amerikaanse Dallas. Volgens manager business development Frank van Gelder van expeditiebedrijf Adelantex, sinds kort eigendom van Panalpina, is het grote probleem dat transportdata in de keten onvoldoende wordt gedeeld. Daar loopt de luchtvrachtsector ondanks de moderne vliegtuigen ver achter op de collega’s in de zeevracht-en wegvervoersector, zegt hij.

Van Gelder zou graag een centraal digitaal platform zien waar alle spelers in de sector gebruik van maken en vervoersgegevens uitwisselen. Daardoor kan niet alleen de afhandeling van perishables worden verbeterd en versneld, maar ook kosten worden gereduceerd en verspilling worden tegengegaan. Nu wordt 45% van de perishables als bedorven afval weggegooid. Een deel van percentage komt voor rekening van de logistiek, zegt hij.

De hoge logistieke kosten voor het luchttransport noemt directeur Andres Osorio van Avianca Cargo het grootste obstakel voor een verdere groei van dit segment. Hij wijst erop dat een kilo kersen in Mexico aan het begin van de reis naar Singapore vijf dollar kost, maar die prijs is bij aankomst in de voormalige Britse kroonkolonie dertig dollar gestegen. Voor de Zuid-Amerikaanse groente- en fruitteelt zouden lagere logistieke luchtvrachtkosten een complete nieuwe markt kunnen openen in Azië, zegt hij.

Manager Marc Roveri van het Luxemburgse Cargolux, een grote vervoerder van perishables uit Zuid-Amerika en Afrika, wijst intussen met de beschuldigende vinger naar de producenten zelf. Zo komen medewerkers van zijn maatschappij nog steeds verkeerde labels tegen op de perishable-zendingen. Daardoor verdwijnt deze tijd-en temperatuurgevoelige vracht vaak in het afhandelingsproces voor general cargo met soms ernstige gevolgen. Een verplichting om de perishables te voorzien van de juiste data en richtlijnen op de zendingen zou volgens Roveri uitkomst bieden. IATA heeft die al enige tijd toegezegd, maar in de praktijk wordt er met de betrokken partijen nog steeds onderhandeld waaraan die vervoersregels precies moeten voldoen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

Ja, wat zou het fantastisch zijn als alle Chinezen straks verse spersieboontjes ut Kenia kunnen eten. Zijn jullie helemaal gek geworden ! Ooit gehoord van klimaat opwarming ?

Geplaatst door: herman aartsen op

Het is onbegrijpelijk dat wegvervoer en zeevervoer al vele decennia uitstekend uitgerust zijn om gekoelde lading onbeperkt op de juiste temperatuur en vaak ook nog vochtigheid en indien gewenst atmosfeer) te houden, terwijl het voor de buitenwereld veel modernere luchtvrachtcomplex in feite niet verder is dan in 1950.
Het moet toch mogelijk zijn om reeferaansluitingen in vliegtuigen te maken voor envirotainer-achtige koelcontainers. De afvalhitte kan gebruikt worden om de binnenkant het vliegtuig op grote hoogte te verwarmen. Er is markt genoeg, maar er zijn geen aanbieders. Verbazingwekkend.

Geplaatst door: Ronald Vogelezang op
Luchtvracht blijft worstelen met vervoer perishables | NT

Luchtvracht blijft worstelen met vervoer perishables

Iata vrachtcongres

Het volume aan bloemen en groente op (vracht)vliegtuigen blijft elk jaar stijgen, maar de kwaliteit van dit vervoer groeit nauwelijks mee.

Dat is een van de grote grieven van de verladers en expediteurs op de mondiale vrachttop van de luchtvaartorganisatie IATA deze week in het Amerikaanse Dallas. Volgens manager business development Frank van Gelder van expeditiebedrijf Adelantex, sinds kort eigendom van Panalpina, is het grote probleem dat transportdata in de keten onvoldoende wordt gedeeld. Daar loopt de luchtvrachtsector ondanks de moderne vliegtuigen ver achter op de collega’s in de zeevracht-en wegvervoersector, zegt hij.

Van Gelder zou graag een centraal digitaal platform zien waar alle spelers in de sector gebruik van maken en vervoersgegevens uitwisselen. Daardoor kan niet alleen de afhandeling van perishables worden verbeterd en versneld, maar ook kosten worden gereduceerd en verspilling worden tegengegaan. Nu wordt 45% van de perishables als bedorven afval weggegooid. Een deel van percentage komt voor rekening van de logistiek, zegt hij.

De hoge logistieke kosten voor het luchttransport noemt directeur Andres Osorio van Avianca Cargo het grootste obstakel voor een verdere groei van dit segment. Hij wijst erop dat een kilo kersen in Mexico aan het begin van de reis naar Singapore vijf dollar kost, maar die prijs is bij aankomst in de voormalige Britse kroonkolonie dertig dollar gestegen. Voor de Zuid-Amerikaanse groente- en fruitteelt zouden lagere logistieke luchtvrachtkosten een complete nieuwe markt kunnen openen in Azië, zegt hij.

Manager Marc Roveri van het Luxemburgse Cargolux, een grote vervoerder van perishables uit Zuid-Amerika en Afrika, wijst intussen met de beschuldigende vinger naar de producenten zelf. Zo komen medewerkers van zijn maatschappij nog steeds verkeerde labels tegen op de perishable-zendingen. Daardoor verdwijnt deze tijd-en temperatuurgevoelige vracht vaak in het afhandelingsproces voor general cargo met soms ernstige gevolgen. Een verplichting om de perishables te voorzien van de juiste data en richtlijnen op de zendingen zou volgens Roveri uitkomst bieden. IATA heeft die al enige tijd toegezegd, maar in de praktijk wordt er met de betrokken partijen nog steeds onderhandeld waaraan die vervoersregels precies moeten voldoen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

Ja, wat zou het fantastisch zijn als alle Chinezen straks verse spersieboontjes ut Kenia kunnen eten. Zijn jullie helemaal gek geworden ! Ooit gehoord van klimaat opwarming ?

Geplaatst door: herman aartsen op

Het is onbegrijpelijk dat wegvervoer en zeevervoer al vele decennia uitstekend uitgerust zijn om gekoelde lading onbeperkt op de juiste temperatuur en vaak ook nog vochtigheid en indien gewenst atmosfeer) te houden, terwijl het voor de buitenwereld veel modernere luchtvrachtcomplex in feite niet verder is dan in 1950.
Het moet toch mogelijk zijn om reeferaansluitingen in vliegtuigen te maken voor envirotainer-achtige koelcontainers. De afvalhitte kan gebruikt worden om de binnenkant het vliegtuig op grote hoogte te verwarmen. Er is markt genoeg, maar er zijn geen aanbieders. Verbazingwekkend.

Geplaatst door: Ronald Vogelezang op