Iata verwacht halvering groei in derde kwartaal

luchtvracht

De internationale luchtvaartorganisatie Iata verwacht in haar laatste prognose dat de groei in de luchtvrachtsector over het derde kwartaal zal halveren naar 2%.

Voor de recent afgesloten maand juni en voor juli is de Iata positiever. Zo zorgt het aan de grond houden van de vrachtvloot van NCA voor paniekinkopen onder de verladers. Zo is de kiloprijs vanuit Hongkong naar bestemmingen in Noord-Amerika de grens van 4 dollar gepasseerd, meldt de TAC-prijs-index. Het kilotarief zou zelfs al op 4,09 dollar liggen.

Behalve het NCA-effect wordt de markt ook steeds nerveuzer over de mogelijkheden van een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa. Dat resulteert erin dat importeurs al vrachtruimte hebben opgekocht en nu al voorraden aanleggen in de VS voordat Washington de tolmuren verder verhoogt.

De Amerikaanse Purchasing Manufacturers’ Index laat verder ook een negatieve trend zien. Zo is de index op het laagste niveau sinds 21 maanden aangekomen. Positief daarbij is wel dat het aantal blokuren dat een vrachtvliegtuig momenteel gemiddeld vliegt op 11 uur per dag ligt. Dat is het hoogste niveau sinds zes jaar. De betere benutting van de freightercapaciteit zorgt ook dat de effecten van de hogere olieprijzen niet zo hard gevoeld worden in de markt, aldus Iata. De vraag is ook of de olieprijzen verder stijgen, of dat ook hier de airlines langzaam een adempauze krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Iata verwacht halvering groei in derde kwartaal | NT

Iata verwacht halvering groei in derde kwartaal

luchtvracht

De internationale luchtvaartorganisatie Iata verwacht in haar laatste prognose dat de groei in de luchtvrachtsector over het derde kwartaal zal halveren naar 2%.

Voor de recent afgesloten maand juni en voor juli is de Iata positiever. Zo zorgt het aan de grond houden van de vrachtvloot van NCA voor paniekinkopen onder de verladers. Zo is de kiloprijs vanuit Hongkong naar bestemmingen in Noord-Amerika de grens van 4 dollar gepasseerd, meldt de TAC-prijs-index. Het kilotarief zou zelfs al op 4,09 dollar liggen.

Behalve het NCA-effect wordt de markt ook steeds nerveuzer over de mogelijkheden van een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa. Dat resulteert erin dat importeurs al vrachtruimte hebben opgekocht en nu al voorraden aanleggen in de VS voordat Washington de tolmuren verder verhoogt.

De Amerikaanse Purchasing Manufacturers’ Index laat verder ook een negatieve trend zien. Zo is de index op het laagste niveau sinds 21 maanden aangekomen. Positief daarbij is wel dat het aantal blokuren dat een vrachtvliegtuig momenteel gemiddeld vliegt op 11 uur per dag ligt. Dat is het hoogste niveau sinds zes jaar. De betere benutting van de freightercapaciteit zorgt ook dat de effecten van de hogere olieprijzen niet zo hard gevoeld worden in de markt, aldus Iata. De vraag is ook of de olieprijzen verder stijgen, of dat ook hier de airlines langzaam een adempauze krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement