Dat blijkt uit de vervoerscijfers over de maand juni en de eerste zes maanden van dit jaar van de luchtvaartgroep. De Frans-Nederlandse vrachtvervoerder zag over de eerste helft van dit jaar het transport (in tonkilometers) met 1,4% afnemen bij een reductie van de vrachtcapaciteit, veroorzaakt door het uitfaseren van de B747-400 combi’s in de vloot van KLM, van 1%. De benutting van de totale beschikbare vrachtruimte bij Air France-KLM viel door de tegenvallende vervoerscijfers in het eerste halfjaar terug met 0,2 procentpunten naar 59,5%.

Verlies in Frankrijk

Verder blijkt dat het verlies vooral te vinden is in Frankrijk. Air France Cargo zag het vervoer met 3% afnemen, terwijl de beladingsgraad bij 52,3% 1,6 procentpunt inleverde vergeleken bij de halfjaarcijfers over 2017. KLM Cargo deed het met vrachtdochter Martinair een stuk beter dan de Franse partner en eigenaar.

Het vrachtvervoer bleef met een afname van 0,1% nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar, terwijl de beladingsgraad bij 66,3% 1,2 procentpunt won. Die betere benuttingsgraad voor KLM is geheel toe te schrijven aan de reductie van de vrachtvloot met bijna 2% dit voorjaar.

Herstel

De halfjaarcijfers hadden voor Air France-KLM nog slechter kunnen uitpakken als er geen sterk herstel was in de maand juni. De luchtvaartgroep zag vorige maand het vrachtvervoer met maar liefst 3,2% stijgen bij een toename van de vrachtcapaciteit met 0,5%. Dat zorgde voor een verbetering van de beladingsgraad met 1,6 procentpunt naar 59,2%. Die verbetering kwam bijna geheel voor rekening van Air France Cargo (+6,3%) bij een toename van de beschikbare vrachtcapaciteit in Parijs van +4,2%.

KLM Cargo zag in juni het vervoer met 0,8% minder sterk stijgen, maar had ook te maken met een forse afname van de beschikbare vrachtruimte van meer dan 3%. Die daling zorgde er wel voor dat het Nederlandse deel de beladingsgraad wist op te krikken met 2,6 procentpunt naar 66%, terwijl de Franse partner de benuttingsgraad wist te verbeteren met 1 procentpunt naar 52,6%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement