Daarover klaagt directielid Denis Choumert van de internationale belangenbehartiger van de luchtvrachtsector TIACA. Hij wijst er onder meer op, dat door het tekort vertragingen kunnen optreden bij de leveranties. Dat is vooral schadelijk voor het transport van bederfelijke goederen.

De luchtvrachtsector is voor de aan-en afvoer van lading sterk afhankelijk van het landvervoer. Daarnaast is er nog het transitovervoer tussen grote luchthavens, het zogeheten luchtvrachttrucking.

De TIACA is de laatste belangenorganisatie die waarschuwt voor de gevolgen van het chauffeurstekort. Daarbij is vooral Europa en Schiphol sterk afhankelijk van het transitovervoer. Rond de 40% van het luchtvrachtaanbod op de Nederlandse luchthaven wordt via vrachtwagens aan- en afgevoerd naar het buitenland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement