De overname is onderdeel van een reddingsplan door de Italiaanse regering, dat zelf een belang van 15% wil nemen in de nationale luchtvaartmaatschappij. Ook zou er nog een onbekende internationale luchtvaartmaatschappij participeren in het plan. Dat is mogelijk Lufthansa, dat enkele dagen geleden werd genoemd als een mogelijke nieuwe aandeelhouder van de Italiaanse luchtmaatschappij.

Alitalia heeft in mei van dit jaar zelf surseance van betaling aangevraagd en wordt sindsdien in de lucht gehouden door een noodkrediet van 900 miljoen euro van de Italiaanse overheid, terwijl een bewindvoerder zoekt naar nieuwe eigenaren. De Europese Commissie heeft Italië tot deze week de tijd gegeven om die te vinden. Anders wordt het noodkrediet gezien als staatssteun en kan eventueel een strafprocedure worden begonnen tegen Rome.