De miljoenste ton was gisteren aan boord van een B747-8F, die de Zwitserse expediteur had gecharterd voor het vervoer van mode-artikelen naar New York vooruit Italië en Zwitserland. Volgens Lucas Kuehner, luchtvrachtdirecteur bij Panalpina, was de mijlpaal verwacht na een forse volumegroei vorig jaar van 10%. De stijging dit jaar was met 3 tot 4% aanzienlijk lager, maar nog steeds ‘significant’, aldus de manager.

Ladingaanbod

Hij wijst erop dat de luchtvaartmaatschappijen gedurende het jaar de beschikbare capaciteit goed hebben beheerd ondanks het grote ladingaanbod. Onder meer werd er minder gebruik gemaakt van ruimte-afspraken op de vliegtuigen maar meer capaciteit aangeboden op de spotmarkt. Daardoor was er sprake van tariefstijgingen van 15 tot 20% in de markt dit jaar, zegt hij.

Panalpina maakt al jaren gebruik van eigen charters, die deels op ad hoc-basis worden verhuurd aan verladers. Daardoor is de expediteur vooral in het piekseizoen minder afhankelijk van de capaciteit die door de  luchtvaartmaatschappijen wordt aangeboden.