20 jaar geleden in NT: Rotterdam Airport ‘s nachts dicht

22 juli 1999

Conflicten tussen groeiende vliegvelden en buurtbewoners die het vliegverkeer zo geminimaliseerd mogelijk zien, zijn van alle jaren. Op 22 juli 1999 werd bekend dat Rotterdam Airport met ingang van 5 augustus voor alle vliegtuigen dicht gaat tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends. Tussen zes uur ‘s avonds en acht uur ‘s ochtends wordt de luchthaven gesloten voor lawaaiige vliegtuigen.

De maatregel treft expresvervoerder Fedex, die vier keer per week met een klein vliegtuig (Short 360) in de nacht naar en van Rotterdam vliegt. De dienst van Fedex is de enige regelmatige op Rotterdam in de nachtelijke uren.

Minister T. Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft tot het vliegverbod besloten om omwonenden van het vliegveld te beschermen tegen geluidhinder van nachtelijk vliegverkeer. Het besluit is overigens op verzoek van de gemeente Rotterdam en Schiphol, de exploitant van Rotterdam Airport.

Rotterdam reageerde dan ook verheugd op het besluit van de minister. Begin dit jaar vroegen Rotterdam en Schiphol de minister al een nachtverbod in te stellen, vooruitlopend op het definitieve aanwijzingsbesluit, wat nog een aantal jaren kan duren, worden de regels rond het vliegveld vastgelegd.

20 jaar geleden in NT: Rotterdam Airport ‘s nachts dicht | NT

20 jaar geleden in NT: Rotterdam Airport ‘s nachts dicht

22 juli 1999

Conflicten tussen groeiende vliegvelden en buurtbewoners die het vliegverkeer zo geminimaliseerd mogelijk zien, zijn van alle jaren. Op 22 juli 1999 werd bekend dat Rotterdam Airport met ingang van 5 augustus voor alle vliegtuigen dicht gaat tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends. Tussen zes uur ‘s avonds en acht uur ‘s ochtends wordt de luchthaven gesloten voor lawaaiige vliegtuigen.

De maatregel treft expresvervoerder Fedex, die vier keer per week met een klein vliegtuig (Short 360) in de nacht naar en van Rotterdam vliegt. De dienst van Fedex is de enige regelmatige op Rotterdam in de nachtelijke uren.

Minister T. Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft tot het vliegverbod besloten om omwonenden van het vliegveld te beschermen tegen geluidhinder van nachtelijk vliegverkeer. Het besluit is overigens op verzoek van de gemeente Rotterdam en Schiphol, de exploitant van Rotterdam Airport.

Rotterdam reageerde dan ook verheugd op het besluit van de minister. Begin dit jaar vroegen Rotterdam en Schiphol de minister al een nachtverbod in te stellen, vooruitlopend op het definitieve aanwijzingsbesluit, wat nog een aantal jaren kan duren, worden de regels rond het vliegveld vastgelegd.