De man werd op Indira Gandhi International Airport in New Delhi in de kraag gevat op het moment dat hij wilde boarden voor een vlucht van Air Asia naar Calcutta. Dat  gebeurde na een tip van de beveiligingsdienst van Lufthansa dat ‘een verdachte passagier’ in een uniform van de airline was gesignaleerd.

Bij zijn aanhouding bleek de 48-jarige man ook een vervalst identiteitsbewijs van de Duitse luchtvaartmaatschappij op zak te hebben. Dat gebruikte hij onder meer om voordeeltjes te scoren, zoals stoel-upgrades en voorrang bij security checks en het boarden. Hoe vaak dat al was gelukt, is niet helemaal duidelijk, maar de man verklaarde wel een ‘frequent flyer’ te zijn.

Tekst loopt door onder foto.

Daarnaast zei hij ‘dol te zijn op het dragen van uniformen van allerlei belangrijke beroepen’. Dat bleek te kloppen. Op TikTok, een soort Youtube met korte filmpjes, stonden video-boodschappen van hem in een kolonelsuniform van het Indiase leger. Of hij dat ook deed om indruk te maken, is onbekend.

Hoe het ook zij, het is allemaal klein bier vergeleken bij meesteroplichter Frank William Abagnale Jr. Die slaagde er in de jaren zestig in om in een uniform en met een vervalst identiteitsbewijs van PanAm voor nop zo’n 250 binnenlandse en internationale vluchten te maken.

De luchtvaartmaatschappij berekende achteraf dat hij ruwweg een miljoen mijl kosteloos in de lucht moet hebben doorgebracht. Dat ook de stewardesses gevoelig bleken voor de charmes van de toen nog piepjonge charlatan, was een leuke bonus.

Abagnale’s levensverhaal is verfilmd door niemand minder dan Steven Spielberg met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol van het hilarische ‘Catch me if you can’. Overigens worden er nogal wat vraagtekens gezet bij het waarheidsgehalte van het verhaal, dat wel erg kleurrijk is. Maar is dat nu niet juist het kenmerk van een succesvolle oplichter?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement