De maatregel moet de verdere verspreiding van het coronavirus in de VS tegengaan. ‘Dit is de meest agressieve en allesomvattende poging in de moderne geschiedenis om een buitenlands virus het hoofd te bieden’, zei de president. Het verbod geldt niet voor vluchten tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Vrachtverkeer uitgezonderd

De president meldde eerst dat het verbod ook het vrachtverkeer tussen Europa en de VS zou treffen, maar nam dat later terug. ‘De beperking stopt mensen, niet goederen.’

Trump zei dat de EU niet dezelfde beschermende maatregelen heeft genomen als de VS en niet vroeg genoeg was gestopt met vluchten van China naar Europa. De VS heeft eind januari al een inreisverbod opgelegd voor buitenlandse reizigers die veertien dagen daarvoor in China waren. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor mensen die in Iran verbleven.

Aandeel AF-KLM gekelderd

Air France-KLM bestudeert momenteel de impact van de door de VS aangekondigde reisrestricties. KLM vliegt vanaf Schiphol doorgaans op twaalf Amerikaanse steden. Na New York zijn Los Angeles en San Francisco de belangrijkste bestemmingen.

Het gaat om 93 vluchten in de week. Als onderdeel van het pact met de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines worden achttien steden aangedaan. Op het Damrak kelderde het aandeel Air France-KLM ruim 15% door het vliegverbod van Trump.

Schiphol

Wekelijks vertrekken vanaf Schiphol ruim tweehonderd vluchten naar de Verenigde Staten. Samen met luchtvaartmaatschappijen inventariseert de luchthaven momenteel wat het afgekondigde inreisverbod betekent voor de vluchten naar Amerika.

‘Eerste prioriteit voor vandaag is het informeren van reizigers. Dat is de eerste zorg. Verder zijn we op dit moment aan het inventariseren wat de verdere consequenties zijn. Het raakt natuurlijk het netwerk van Nederland. Daarover zal naar verwachting ook overleg volgen met de overheid’, aldus Schiphol-topman Dick Benschop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement