De vrachtprijzen voor onder meer het vervoer van pakketten, electronica en medische goederen stijgen de laatste vijf weken continue, met als absolute koploper de tarieven vanuit het luchtvrachtknooppunt Shanghai. Volgens prijsgegevens van de Amerikaanse The Air Freight Index stegen de vrachtprijzen de laatste week vanuit China naar Europa met een gemiddelde van 6,7% naar 3,51 dollar per kilo en op de VS met 5,8% naar 5,46 dollar per kilo.

Onzekerheid

De belangrijkste reden voor de aanhoudende prijsstijgingen lijkt nog steeds het tekort aan intercontinentale vrachtcapaciteit te zijn. Daarnaast blijft de onzekerheid groot in de markt of de belly-capaciteit op de passagiersvliegtuigen snel zal terugkeren. Daarom wordt door verladers en expediteurs de steeds de portemonnee getrokken om verzekerd te zijn van voldoende vrachtcapaciteit.

Uit de Air Freight Index blijkt verder dat de prijzen vanuit Shanghai Airport richting de EU de laatste week met bijna 15% zijn gestegen, terwijl de VS volgt met 11%. Daarentegen dalen de Europese luchtvrachttarieven (-3,8%) richting Noord-Amerika. Dat komt door de toename van het aantal passagiersvluchten op de trans-Atlantische luchtvrachtmarkt, aldus The Air Freight Index.

Minder retourlading

Vrachtanalisten wijzen er wel op dat de vrachttarieven van bijvoorbeeld de retourlading van Europa naar China niet een vergelijkbaar groei laten zien. ‘ Het vrachtaanbod is er richting China gewoon niet en dat zorgt wel voor enige nuance, want je moet natuurlijk wel nog terugvliegen naar plaatsen als Shanghai.’  Een voordeel daarbij is dat de de vrachtmaatschappijen nog profiteren van bijzonder lage brandstofkosten in de markt, meestal goed voor een kwart van de totale operationele kosten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement