De luchtvaartmaatschappij uit Hong Kong voorziet voor de rest van dit jaar geen spoedig herstel van de passagiersmarkt. Het heeft daarom eerdere vervoersprognoses voor het najaar naar beneden bijgesteld. Een deel van de overbodige passagiersvliegtuigen zal voor de lange termijn worden geparkeerd in de Australische woestijn bij Alice Springs. Naar andere locaties wordt nog gezocht. Cathay Pacific onderhandelt tevens met vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing om orders uit te stellen.

Bezettingsgraad

Volgens commercieel directeur Ronald Lam van Cathay Pacific zijn er over de gehele maand augustus geen nieuwe bestemmingen aan het routenet toegevoegd en was er slechts sprake van een ‘minimale toename’ van de capaciteit op passagiersgebied. Cathay zet nu slechts 7,8% van de totale passagiersvloot in tegen 7,1% in juli. De bezettingsgraad van de stoelen lag daarbij onder de 20%.

Lam verwacht ondanks de slechte cijfers dat ‘rond oktober’ 10% van de vloot weer zal worden benut. De luchtvaartmaatschappij leunt qua inkomsten momenteel stevig op het vrachtvervoer. Desalniettemin lag het operationeel verlies van de luchtvaartgroep over de eerste zes maanden van het jaar op de 1,2 miljard dollar.