Volgens de belangenbehartiger kunnen 193 van de 740 regionale vliegvelden in Europa nu al nauwelijks de rekeningen betalen. Het gaat daarbij om een groep luchthavens die goed zijn voor zo’n 277.000 banen, aldus ACI.

De belangenvereniging schetst bijzonder somber en dramatisch beeld van de financiële conditie van haar leden, die over de eerste negen maanden van dit jaar 1,3 miljard passagiers verloren. ‘De Europese hebben acht maanden lang cash verbrand om open te blijven, maar de inkomsten dekken bij lange na niet de kosten’, aldus directeur Olivier Jankovec van ACI.

Coronatests

De belangenbehartiger wil zo spoedig mogelijk snelle coronatests introduceren op luchthavens om het passagiersverkeer weer op gang te krijgen en hekelt het ‘onvermogen van overheden om die tests in te voeren. ‘Het resultaat is dat de luchthavens iedere dag een stukje dichter bij de afgrond staan’, aldus Jankovec.

In Duitsland heeft Paderborn Airport intussen surseance van betaling aangevraagd nadat  het 85% van de passagiers verloor.