November leverde zelfs een kleine afname op van de mondiale vrachtvolumes vergeleken met de overslag uit oktober, de eerste daling sinds een half jaar, constateert Clive.

Bij het uitbreken van de corona-pandemie begin van dit jaar verloor de internationale luchtvrachtmarkt door het wegvallen van de meeste passagiersvluchten rond 37% van zijn volume. Dat verlies werd de laatste zes maanden stapsgewijs verkleind tot een volumeverlies van 12% in oktober. De internationale luchtvrachtsector had voor de laatste twee maanden van dit jaar, traditioneel de drukste maanden van het jaar, ingezet op een verdere sterk herstel ‘maar die heeft zich ‘niet gematerialiseerd’, aldus het adviesbureau van de Nederlander Niall van der Wouw.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Vergeleken met vorig jaar was er in november sprake van een volume verlies van 13%. Dat komt neer op een afname van een procentpunt afgezet tegen de maand oktober van dit jaar. Volgens Clive is deze lichte afname toe te schrijven aan de stringente maatregelen die landen hebben ingevoerd na de tweede corona-golf. Daardoor kreeg de vraag naar vrachtruimte door het mindere aanbod toch een eerste tikje. Vraag is nu of dat in december een dreun wordt of dat de markt zich toch weer weet herstellen.

Beladingsgraad

Clive wijst er tegelijkertijd op dat dat vergeleken met vorig jaar de vrachtcapaciteit nog steeds 21% onder het niveau van november 2019 ligt en derhalve de beschikbare vrachtruimte nog steeds een hoge beladingsgraad kent en er nog steeds sprake is van krapte in de markt. Zo lag de gemiddelde beladingsgraad in de luchtvrachtmarkt op 70% in november. Dat is nog steeds hoog vergeleken met dezelfde periode vorig jaar toen de benuttingsgraad op de internationale vrachtcapaciteit op 65% lag. Dat houdt de luchtvrachttarieven ook hoog. De prijsindex van Tac wijst zelfs op een stijging van de vrachttarieven vanuit Hong Kong en China op Europa van respectievelijk 30% en 24% vergeleken met de maand oktober.

Die aanhoudend hoge vrachtprijzen kunnen ook een verklaring zijn dat er een lichte kentering is in het vrachtaanbod bij de vrachtmaatschappijen. Verladers zoeken door dat tekort en de hoge prijzen alternatieven zoals de vrachttreinen van China naar Europa en de intercontinentale containervaart. Daar stijgen overigens de tarieven ook nog steeds gestaag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement