Dat meldt de Waalse luchthaven, die spreekt van een ‘historisch en symbolisch’ moment. Het was daarbij een B747-freighter van het Russische AirbridgeCargo, gecharterd door de Chinese wholesaler HongYuan, dat met bijna 100 ton aan boord zorgde voor de mijlpaal.

8.000 ton

Luik Airport is van ver gekomen, laat topman Luc Partoune van Luik Airport in reactie weten. Hij wijst erop dat in 1996 de luchthaven ‘minder dan 8.000 ton’ aan vracht oversloeg, maar een consequente focus op vrachtvluchten sinds dat jaar heeft geleid tot het mooie resultaat. Daarbij werd de Waalse luchthaven de laatste jaren ook geholpen door het feit dat op Schiphol nauwelijks meer vrachtslots waren te verkrijgen en vrachtmaatschappijen moesten uitwijken naar omliggende luchthavens.

Partoune wijst er verder op dat het ladingaanbod van 1 miljoen ton ook  ‘bijna’ evenredig verdeeld is over uitgaande en inkomende vrachtstromen.

Alibaba

Luik Airport is onder meer de Europese thuisbasis van TNT Express, dat enkele jaren geleden werd overgenomen door het Amerikaanse FedEx. Het wist ook vorig jaar AirBridgeCargo binnen te halen en een groot aantal andere vrachtmaatschappijen. Daarnaast bouwt Alibaba de luchthaven uit tot zijn Europees verdeelcentrum voor pakketten uit China.