De Europese Commissie benadrukt dat lopende onderzoeken naar staatsteun die Italië in voorgaande jaren aan de airline gaf, onverminderd worden voortgezet. Tegen die leningen van 900 miljoen euro (2017) en 400 miljoen euro (2019) zijn door derden klachten ingediend.

In de etalage

Alitalia maakte in het jaar 2002 voor de laatste keer winst. Jaren stond de Italiaanse luchtvaartmaatschappij sindsdien in de etalage, in de hoop dat nieuwe buitenlandse eigenaren misschien voor beterschap zouden kunnen zorgen. Maar recent werd bekend dat de Italiaanse overheid de meubels wil redden door een nieuwe airline te beginnen, Italia Trasporto Aereo (ITA).

Hoewel Alitalia dus ook voor de coronacrisis al geen florerend bedrijf was, is de airline volgens de Europese Commissie als gevolg van alle coronamaatregelen op negentien vliegroutes aantoonbaar inkomsten misgelopen. De staatssteun voldoet volgens Brussel daarom aan de EU-regels.