Amazon beschikt al over een vrachtvloot van 74 vrachtvliegtuigen, waaronder 52 B767’s. Deze vrachtvliegtuigen worden via langetermijncontracten gehuurd en zijn ondergebracht onder de merknaam Prime Air en Amazon Air bij onder meer de vrachtmaatschappijen ATSG en Atlas Air in de VS. De webwinkel is ook minderheidsaandeelhouder in Atlas Air, een van de grootste Amerikaanse vrachtmaatschappijen.

Groeiende vraag

Door de vrachtvloot uit te breiden wil Amazon sneller de groeiende vraag naar onlinebestellingen zelf kunnen verwerken en minder afhankelijk zijn van grote pakketbezorgers als UPS, FedEx en DHL. Het is nog onduidelijk of de elf nieuwe B767’s ook bij airlines in de VS onderbrengt of elders bij onderaannemers in de wereld.

Vorig jaar heeft de webwinkel een Europese vrachthub geopend op de Duitse luchthaven van Leipzig. Het is de verwachting dat Amazon het eigen expresnetwerk in Europa de komende tijd verder uitbouwt.