Eerder was al bekend geworden dat de vrachtafdeling als onderdeel van die reorganisatie in de nieuwe divisie zal verdwijnen, dat wederom zal vallen onder het cluster Airport Operation. Schiphol bevestigt daarbij dat de laatste kopstukken van de oude vrachtafdeling, Bart Pouwels en Ferry van de Ent, de overstap niet zullen meemaken, maar gebruik zullen maken van een vertrekregeling, waarmee de Schiphol-directie het management met een kwart wil inkrimpen.

Daarmee verdwijnt volgens bronnen op Schiphol de meeste vrachtexpertise bij het luchthavenbedrijf. Eind vorig jaar had al het hoofd van de vrachtdivisie, Maaike van der Windt, gebruik gemaakt van dezelfde vertrekregeling.

Synergie

Volgens Miriam Hoekstra – van der Deen, hoofd Airport Operations, die ook in maart Schiphol zal verlaten, blijft luchtvracht ondanks de reorganisatie en het vertrek van de senior vrachtmanagers ‘belangrijk’ voor de luchthaven’ maar dan wel als ‘ondersteuning van het passagiersnetwerk’. Dat moet er volgens Hoekstra – van der Deen, die straks door Patricia Vitalis wordt vervangen, voor zorgen dat ‘intercontinental routes winstgevend zijn voor passagiersmaatschappijen’.  Zij wijst er in een persbericht tevens op dat de nauwe samenwerking van de vrachtmanagers met de route-en business-ontwikkelaars voor ‘meer synergie’ zal zorgen en ‘wij daardoor de airlines beter kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijden.’ Wat de vrachtmaatschappijen opschieten met deze nieuwe aanpak, wordt door het clusterhoofd niet nader toegelicht.

Vrachtpool

Hoekstra  – van der Deen onderstreept verder wel dat de nieuwe organisatie geen gevolgen heeft voor bestaande initiatieven op vrachtgebied zoals Vaccines Gateway Netherlands, Pharma Gateway Amsterdam, Holland Flower Alliance en het Smart Cargo Mainport Program. Die blijft Schiphol ondersteunen, aldus de manager. De luchthaven blijft tevens ‘vechten’ voor een speciale vrachtpool voor vrachtvluchten. Dat initiatief moet blijkens eerdere berichten eind van dit jaar vorm krijgen en aan de vrachtmaatschappijen een gegarandeerd aantal vrachtslots toewijzen.