Rechercheurs van de KMar deden in een zaak, waarvoor iPhones met een waarde van ongeveer 2,5 miljoen euro waren buitgemaakt zes aanhoudingen, waarvan de laatste vorige week. Bij de verdachten zijn grote bedragen aan contant geld aangetroffen. Verder was er, naar nu is gebleken, in december een tweede en nog grotere diefstal van iPhones uit een vrachtloods op Schiphol-Oost. Daarbij werd lading ter waarde van 16 miljoen euro buitgemaakt. In die zaak zijn nu vijf verdachten aangehouden.

Goudstaven

Bij een van de verdachte troffen de rechercheurs goudstaven en 141.000 euro in contanten aan. Bij doorzoekingen bij bedrijven rond de luchthaven en in Duitsland zijn zo’n 9200 iPhones teruggevonden. Volgens de KMar was er een duidelijk verband tussen twee diefstallen.

Zeker een van de aangehouden personen is in beide zaken een verdachte. Drie verdachten werkten bij bedrijven waar de partijen lagen opgeslagen voor distributie. Al direct na de eerste diefstal vermoedde de politie dat het ging om een insiderszaak. Het onderzoek is volgens de Koninklijke Marechaussee nog niet afgerond.