Omwonenden in het nabijgelegen dorp Meerssen hoorden even na vier harde knallen en zagen steekvlammen uit een motor komen. Volgens een bewoner kwam er daarna ‘een regen van brokstukken’ neer.

De freighter, op weg naar New York, maakte na het incident een voorzorgslanding op het nabijgelegen Luik Airport. De Nederlandse luchtvaartpolitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn onderzoeken gestart naar het incident. De politie onderzoekt of er sprake is van “verwijtbare schuld”, terwijl de OVV feiten verzamelt om te bepalen of een uitgebreid onderzoek nodig is. De raad zal daarbij ook onderzoek doen in Luik bij het vrachtvliegtuig.

Brandende motor

In Meerssen raakten door neerdalende metaaldelen een oude vrouw en een kind lichtgewond. Diverse auto’s werden beschadigd. ‘Veel mensen zijn geschrokken in Meerssen, omdat ze het vliegtuig met brandende motor zagen overvliegen’, aldus de woordvoerder van de brandweer. De luchthaven zal deze week de omwonenden online gaan informeren over het incident. Inwoners worden daarbij al uitgenodigd hun vragen op te sturen naar MAA.

Een woordvoerder van de Longtail Aviation zegt in een reactie volledige medewerking te verlenen aan het lopende onderzoek. De 30 jaar oude vrachtjumbo blijft daarvoor voorlopig op Luik Airport, inclusief de lading. Die zou bestaan uit general cargo. Volgens de luchtvaartmaatschappij waren de motoren van het vrachtvliegtuig goed onderhouden en zou mogelijk een aanvaring met een vogel de oorzaak van de motorexplosie kunnen zijn.

Verbod

Tegenstanders van de luchthaven vinden dat het incident van zaterdag reden genoeg is voor een verbod op oudere vrachtvliegtuigen op de luchthaven.