De conversie van de B767’s, die een vrachtcapaciteit van 60 ton hebben, zal in twee fases gebeuren, aldus de luchtvaartmaatschappij. Daarbij zullen de eerste B767F’s zullen al dit jaar aan de vrachtvloot worden toegevoegd. De laatste vier freighters worden in de loop van 2023 verwacht.

Martinair

De uitbouw van de vrachtvloot stelt Latam, dat al beschikt over de grootste vrachtvloot van Zuid-Amerika, in staat om de vracht activiteiten op zowel Noord-Amerika en Europa richting Zuid-Amerika te consolideren nu een groot deel van de passagiersvluchten is verdwenen.

Ook wil de Chileense maatschappij met de vrachtvluchten de activiteiten voor de bloemenexport vanuit Ecuador en Colombia op de VS en de EU uitbouwen. Die markt wordt nu deels beheerst door Martinair Cargo.

Als alle vrachtconversies in 2023 zijn afgeleverd beschikt Latam over een vrachtvloot van maar liefst negentien B767F’s.