Dat stelt Bruce Chan, vice president global logistics van de investeringsbank Stifel tegenover de Baltic Exchange nieuwsbrief.

Hij verwacht zelfs dat de komende vijf maanden de luchtvrachtcapaciteit nog schaarser zal worden doordat het herstel van de wereldeconomie door het geleidelijk opheffen van de lockdowns verder zal aantrekken en leiden tot een grotere vraag naar luchtvrachtruimte. Dat herstel en de constante sterke toestroom aan e-commerce zendingen zal een groter beslag leggen op de beschikbare vrachtruimte, die ook nog steeds last heeft van minder belly-ruimte door het aan de grond houden van passagiersvliegtuigen.

Containervaart

Ook de capaciteitsproblemen in de containervaart zullen de komende maanden voor extra druk zorgen op de beschikbare luchtvrachtcapaciteit, aangezien verladers voor noodoplossingen in de supply chain zullen kijken naar luchtvracht om dc’s op tijd te bevoorraden. Volgens Chan laten de laatste IATA-statistieken ook zien dat de volume in de luchtvracht weer geheel terug is op het niveau van 2019 en de markt met aanzienlijk minder vrachtcapaciteit (-20%) dezelfde volumes draait. Dat betekent tevens dat de opwaartse druk op de tarieven zal aanhouden de komende tijd, luidt zijn eindconclusie.

Volgens de logistiek analist moeten verladers de komende tijd vooral vindingrijk zijn om de hoge inkoopkosten in het logistiek netwerk te neutraliseren. Meer chirurgische analyses en keuzes zijn volgens hem nodig, waarbij hij als tip meegeeft om grotere voorraden aan te leggen, bij de inkoop meer tactisch te opereren door het inschakelen van andere logistieke dienstverleners en sterker te leunen op IT bij de planning en uitvoering van de logistiek.

Hij wijst er daarbij tevens op dat extra freighters toevoegen aan de beschikbare capaciteit niet de oplossing is. Die zijn er nauwelijks en de ombouw van passagiersvliegtuigen naar freighters vergt tijd, terwijl de meeste vliegtuigfabrikanten op dat terrein al volgeboekt zijn met bestellingen van de grote expresbedrijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement