Dat heeft vice-president commercial Steven Verhasselt van Luik Airport dinsdag gezegd op het luchtvrachtcongres over de distributie van covid-19 vaccins van Promedia. ‘Je mag dat niet van de daken schreeuwen en het ligt natuurlijk politiek gevoelig, maar nu zien wij alleen miljoenen doses de EU verlaten. Aan import komt er nog niets bij ons binnen.’

Verhasselt, die zegt dat het op de andere grote luchthavens zoals Schiphol en Brussels Airport ‘niet veel anders is’, hoopt dat de grote volumes aan covid-19 vaccins zich binnenkort zullen aandienen in de luchtvrachtsector. Die hebben zich de laatste maanden logistiek goed op de toestroom aan  temperatuurgevoelige vaccins voorbereid. ‘Op dit moment zijn het echter niet de volumes die wij hadden verwacht. We hopen dan ook spoedig op meer, bijvoorbeeld uit India.’

Voorspelbaarheid

Ook andere sprekers op het congres waren teleurgesteld over het geringe ladingaanbod dat de sector de laatste maanden heeft bereikt. Marcel Kuijn van Air France KLM Cargo ‘hoopt binnenkort op grotere transportvolumes’ van de verschillende farmaceuten. Daarnaast hapert er ook nog wat in de informatievoorziening richting de luchtvrachtpartijen, stelt hij. ‘Een betere voorspelbaarheid van de te verwachten vrachtstromen is van groot belang voor ons als vervoerder’, stelt hij. ‘Die is op dit moment nog niet.’