Met het bedrag wordt de hoofdstad een van de partners in het bedrijf Synkero, dat de groene kerosine gaat produceren in een nieuwe fabriek in het havengebied. Vanuit dat gebied loopt al een kerosinepijplijn naar Schiphol.

Bescheiden

Het streven is om in 2025 te beginnen met de bouw van de fabriek, dat jaarlijks 50.000 ton aan ‘elektrofuel’ te produceren, voldoende voor één vlucht per dag heen en terug naar New York. Dat is bescheiden, zegt wethouder Victor Everhardt (economische zaken), maar hij wijst erop dat ‘deze eerste stappen essentieel zijn voor de verduurzaming van de luchtvaartsector’. Daarnaast moet de nieuwe fabriek banen opleveren in de regio Amsterdam.

De groene kerosine wordt gemaakt via een chemisch proces met groene waterstof en CO2. De groene waterstof wordt geproduceerd uit water en duurzame elektriciteit, de CO2 wordt afgevangen in de industrie of direct uit de lucht gefilterd. Naast de gemeente zijn KLM, Schiphol, havenbedrijf  Amsterdam en SkyNRG (een grote internationale speler op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstof) de andere partners in Synkero.