Tegelijkertijd houdt de luchtvaartmaatschappij voorlopig nog een zestal oude MD11F’s aan. Aanvankelijk zouden de B777’s de MD11F’s vervangen, maar door de coronacrisis, het tekort aan vrachtcapaciteit en de hoge vrachttarieven kunnen deze oudjes nog winstgevend worden ingezet in onder meer het chartervervoer.

Brandstofkosten

Het is nog onduidelijk wanneer Lufthansa afscheid zal nemen van de MD11F’s. Volgens experts zal dat hoofdzakelijk afhangen van de ontwikkeling van de brandstofprijzen op de wereldmarkt. De MD11F’s staan niet bepaald bekend als energiezuinige vrachtvliegtuigen in tegenstelling tot de B777F’s. Daarnaast vereisen de MD11’s meer onderhoud. Behalve de eigen B777’s beschikt Lufthansa samen met DHL Express 17 B777F’s in het gemeenschappelijke bedrijf Aerologic. Deze vrachtmaatschappij voert in de nacht expresvluchten uit voor DHL en overdag vrachtvluchten voor de andere aandeelhouder.