Zij moesten vertrekken nadat de KLM in 2014 had besloten het mes te zetten in de vrachtvloot van dochterbedrijf Martinair, waardoor meer dan de helft van de vrachtvliegtuigen werd afgestoten. Sommige piloten kwamen in dienst van de geminimaliseerde Martinair of konden elders bij de luchtvaartgroep aan de slag. Het gros moest echter vertrekken, deels met een royale vergoeding. De vliegers verzetten zich meer dan zeven jaar tegen hun lot en stapten naar de rechter om alsnog behoud van hun (oude) baan en arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

De 116 vrachtvliegers claimden dat bij de gehele overname van Martinair door KLM in 2008 er sprake was een  ‘overgang van onderneming’ en zij daardoor dezelfde rechten hadden gekregen als de KLM-piloten. Diverse rechtszaken verloren de vliegers de afgelopen jaren, maar het hof geeft hen nu eindelijk gelijk.

Compensatie

KLM moet nu blijkens de uitspraak met een aanbod komen om de Martinair-vliegers binnen zes maanden in dienst te nemen. Zo niet, dan volgt een boete van 10.000 euro per dag. Ook eventuele geleden financiële schade moet worden gecompenseerd, aangezien de luchtvaartmaatschappij volgens de rechter in strijd met de wet heeft gehandeld door te doen alsof er geen sprake was van een overgang van onderneming en heeft nagelaten de vrachtvliegers tijdig, voldoende en juist te informeren over hun rechten in het kader van die overgang. De rekening kan voor de KLM dan ook fors oplopen en zal zeker miljoenen bedragen.

De vrachtvliegers eisten in de zaak ook onder meer een plaats op de senioriteitslijst van KLM met behoud van de opgebouwde senioriteit bij Martinair. Daar gaat het Gerechtshof niet in mee.

Overwinning

‘De piloten zijn waanzinnig blij’, zei hun advocaat Laurens de Graaf in een eerste reactie. tegen de NOS.  Een deel is na de sanering in het buitenland gaan werken en raakte daar door de coronacrisis zijn baan wederom kwijt, zegt hij. ‘Dit is zeven jaar een strijd tegen de klippen op geweest, dit is dus een waanzinnig mooie overwinning.’

KLM en VNV waren nog niet in staat inhoudelijk op het vonnis te reageren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding