Vrachtafhandelaars op de luchthaven waren juist bezig om het passagiersvliegtuig te laden met vracht voor een volgende vlucht naar Frankfurt Airport toen de neuswiel het begaf en de voorkant van de Dreamliner met een harde klap op het asfalt kwam. De bemanning aan boord en ook het grondpersoneel konden na het incident opgelucht ademhalen: niemand was wonder boven wonder gewond geraakt.

Laadplan

Wel liep het imago van British Airways een flinke deuk op, want zulke incidenten worden meestal toegeschreven aan een slechte uitvoering van het beladingsplan. Diverse vrachtexperts concluderen dan ook uit de foto’s dat het voorste deel te zwaar werd beladen en niet het juiste laadplan is gevolgd. Daarbij moet er bij het beladen altijd een gewichtsbalans zijn tussen voorste en achterste deel van het vliegtuig.

Voorlopig trekt de Britse Air Accidents Investigation Branch nog geen conclusies en wordt met technici van BA allereerst gekeken of er door slecht onderhoud iets mankeerde aan het voorste landingsgestel. Daarna zal gekeken worden naar het andere factoren zoals het laadplan en de uitvoering daarvan.

Schade

De omvang van de schade aan het vliegtuig is nog onduidelijk, maar uit de foto’s van het incident blijkt dat niet alleen de neus van het vliegtuig maar ook de twee kostbare motoren op het vrachtplatform terecht zijn gekomen. Dat kan wijzen op ernstige schade aan de motoren. Indien er technische mankementen worden geconstateerd kan overigens de rekening fors oplopen, aangezien dan alle Dreamliners voorlopig voor nadere inspecties aan de grond moeten worden gehouden.

Op social media wordt intussen ook druk gespeculeerd over de oorzaak. Zo verdenkt  @stickybloke dat een veiligheidspin, die het landingsgestel op zijn plaats moet houden, na onderhoud niet of onjuist is teruggezet. ‘Dat is eerder gebeurd’, aldus de schrijver. Die theorie wordt door anderen weer betwijfeld. ‘No pin? Dan was het vliegtuig al door zijn voorste benen gezakt bij het wegslepen.’  Zijn analyse is dat de hydraulisch druk van het landingsgestel is weggevallen tijdens het laden.

Bekijk een video van het ongeluk:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement