Nog veel van de A321’s van Lufthansa staan werkloos aan de grond door de coronacrisis en via de vrachtconversie slaat Lufthansa Cargo twee vliegen in een klap: de A321’s gaan weer vliegen en er kan door de sterk groeiende e-commerce markt geld worden verdiend met de passagiersvliegtuigen.

Laadvloer

De vluchten met de omgebouwde A321’s zullen worden uitgevoerd door zusterbedrijf Lufthansa CityLine en rond het begin van 2022 beschikbaar zijn. De twee vliegtuigen zullen na de ombouw, waarbij er onder meer een grote vrachtdeur en laadvloer voor pallets worden aangebracht, een vrachtcapaciteit hebben van 28 ton.

Lufthansa Cargo stelt in een toelichting dat de e-commerce markt jaarlijks met 20% zal groeien in Europa voor de komende 5 jaar en de investering in de vrachtconversies zich dan ook snel zal terugverdienen. Of er nog meer conversies worden gepland door de luchtvaartmaatschappij is onduidelijk.

Het vrachtbedrijf laat verder weten dat de Europese pakketmarkt behalve capaciteit ook snelle 24 uur-diensten vraagt. Dit zal dan ook de behoefte aan snelle luchtvrachtverbindingen binnen Europa laten toenemen’, aldus vrachtbaas Dorothea von Boxberg van Lufthansa.

Belly-capaciteit

Lufthansa beschikt al over een fijnmazig vrachtnetwerk (belly-capaciteit) in Europa op de passagiersvliegtuigen, maar die buikruimte biedt vaak niet voldoende capaciteit voor de groeiende toestroom aan pakketten. Lufthansa ziet ook een nieuwe markt waarbij expediteurs, integrators en posterijen de vliegtuigen deels of geheel inhuren voor eigen pakketvervoer. Deze zogeheten (part)-charters zijn sinds het wegvallen van veel passagiersvluchten door de pandemie vorig jaar populair geworden in de markt.

Lufthansa Cargo richt zich normaliter alleen op de intercontinentale vrachtmarkt met haar B777F’s (9) en MD11F’s (2). Het beschikt ook over B777F’s die voor AeroLogic, een joint venture tussen Lufthansa Cargo en DHL Express.