Volgens BIA brengt Eurlings ‘expertise op het gebied van luchtvaart, governance en bestuur in’ bij de luchthaven. Ook zijn ‘uitgebreide staat van dienst’ als minister van Verkeer en Waterstaat en topman van KLM wordt door de luchthaven aangehaald. Eurlings was op ‘het privaat vlak’ tevens toezichthouder bij onder andere American Express Global Business Travel en GOL Airlines. Eurlings kent het Caraïbische eiland verder goed, omdat hij er jarenlang een vakantiehuisje had.   

Eurlings werd voorgedragen door de Raad van Commissarissen ‘na een intensieve procedure waaraan meer dan 60 geïnteresseerden hebben deelgenomen’, aldus de toezichtraad luchthaven. Hij zal met Angel Bermudez en oud directeur van Groningen Airport, Marco van de Kreeke (voorzitter), het toezicht gaan houden.

Conflict

Eurlings was tussen 2007 en 2010 minister van Verkeer en Waterstaat. Daarna ging hij aan de slag als vrachtdirecteur bij de KLM. In 2013 werd hij topman van de luchtmaatschappij, maar kreeg het eind 2014 aan de stok met de raad van commissarissen van KLM, die zijn contract niet wenste te verlengen. Hij legde toen per direct zijn functie neer.

Eurlings kwam in 2015 wederom in opspraak nadat hij zijn toenmalige vriendin had mishandeld. Pas tweeënhalf jaar later, eind 2017, bood hij zijn excuses daarvoor aan. Ten tijde van zijn excuses was Eurlings lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het IOC bestempelde de kwestie als privézaak waardoor Eurlings kon aanblijven, maar hij stapte begin 2018, enkele weken na het maken van de excuses, vanwege aanhoudende kritiek alsnog op.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding