Schiphol ziet aantal vrachtvluchten weer afnemen

-20% in juli

Na bijna anderhalf  jaar van forse groei (100%) nam het aantal vrachtvluchten op Schiphol in de maand juli weer af. De totale afname vergeleken met dezelfde maand in 2020 lag op ruim 20% naar 1.854 vrachtbewegingen.

Dat blijkt uit de recent gepubliceerde vervoerscijfers van Schiphol over de maand juli. Over de eerste zeven maanden van dit jaar was er nog wel sprake van een stijging van het aantal vrachtvluchten met 15,3% naar ruim 14.500 bewegingen, laten de statistieken van de luchthaven zien.

‘Cargo-only’ passagiersvluchten

Ofschoon Schiphol geen toelichting geeft bij de cijfers, kan het lagere aantal vrachtvluchten hoofdzakelijk worden gerelateerd aan de afbouw in het segment ‘cargo-only’-passagiersvluchten. Deze vluchten met alleen vracht aan boord werden voor veel airlines populair nadat de meeste passagiersvliegtuigen vorig jaar door de coronacrisis aan de grond moesten worden gehouden. Inmiddels zijn deze vluchten door de verschillende versoepelingen niet meer zo interessant. Daarnaast lijken een mindere vraag, stijgende brandstofkosten en de hoogte van de vrachttarieven deze vluchten met zogeheten pax-freighters minder lucratief te maken voor maatschappijen.

Uit de statistieken van Schiphol blijkt dat er vergeleken met de cijfers van het pre-coronajaar 2019 nog wel een sterke toename van het aantal vrachtvluchten was. Toen werden er over de eerste zeven maanden slechts 8.102 vrachtvluchten uitgevoerd, 80% minder dan over dezelfde periode dit jaar. In juli 2019 kwam het aantal op 1.164 vrachtvluchten. Dat is grofweg 60% minder dan vorige maand.

1 miljoen ton

Het vrachtvolume dit jaar kwam tussen januari en juli uit op bijna een 1 miljoen ton (968.335 ton). Dat is een stijging van precies een kwart vergeleken met vorig jaar. Indien er gekeken wordt naar de cijfers van 2019, deed Schiphol Cargo het qua aan- en afvoer van vracht ook niet slecht dit jaar. Twee jaar geleden lag het vrachtvolume een fractie onder de 900.000 ton.

Destijds werd er in de maand juli 129.343 ton aan vracht afgewikkeld op Schiphol tegen bijna 131.000 ton dit jaar. Daarmee lijkt de vrachtmarkt op de Nederlandse luchthaven zich nog steeds positief te ontwikkelen richting het doorgaans drukke winterseizoen, dat in oktober begint.

Schiphol ziet aantal vrachtvluchten weer afnemen | NT

Schiphol ziet aantal vrachtvluchten weer afnemen

-20% in juli

Na bijna anderhalf  jaar van forse groei (100%) nam het aantal vrachtvluchten op Schiphol in de maand juli weer af. De totale afname vergeleken met dezelfde maand in 2020 lag op ruim 20% naar 1.854 vrachtbewegingen.

Dat blijkt uit de recent gepubliceerde vervoerscijfers van Schiphol over de maand juli. Over de eerste zeven maanden van dit jaar was er nog wel sprake van een stijging van het aantal vrachtvluchten met 15,3% naar ruim 14.500 bewegingen, laten de statistieken van de luchthaven zien.

‘Cargo-only’ passagiersvluchten

Ofschoon Schiphol geen toelichting geeft bij de cijfers, kan het lagere aantal vrachtvluchten hoofdzakelijk worden gerelateerd aan de afbouw in het segment ‘cargo-only’-passagiersvluchten. Deze vluchten met alleen vracht aan boord werden voor veel airlines populair nadat de meeste passagiersvliegtuigen vorig jaar door de coronacrisis aan de grond moesten worden gehouden. Inmiddels zijn deze vluchten door de verschillende versoepelingen niet meer zo interessant. Daarnaast lijken een mindere vraag, stijgende brandstofkosten en de hoogte van de vrachttarieven deze vluchten met zogeheten pax-freighters minder lucratief te maken voor maatschappijen.

Uit de statistieken van Schiphol blijkt dat er vergeleken met de cijfers van het pre-coronajaar 2019 nog wel een sterke toename van het aantal vrachtvluchten was. Toen werden er over de eerste zeven maanden slechts 8.102 vrachtvluchten uitgevoerd, 80% minder dan over dezelfde periode dit jaar. In juli 2019 kwam het aantal op 1.164 vrachtvluchten. Dat is grofweg 60% minder dan vorige maand.

1 miljoen ton

Het vrachtvolume dit jaar kwam tussen januari en juli uit op bijna een 1 miljoen ton (968.335 ton). Dat is een stijging van precies een kwart vergeleken met vorig jaar. Indien er gekeken wordt naar de cijfers van 2019, deed Schiphol Cargo het qua aan- en afvoer van vracht ook niet slecht dit jaar. Twee jaar geleden lag het vrachtvolume een fractie onder de 900.000 ton.

Destijds werd er in de maand juli 129.343 ton aan vracht afgewikkeld op Schiphol tegen bijna 131.000 ton dit jaar. Daarmee lijkt de vrachtmarkt op de Nederlandse luchthaven zich nog steeds positief te ontwikkelen richting het doorgaans drukke winterseizoen, dat in oktober begint.