Een gereduceerd aantal werknemers is weer aan de slag gegaan bij de vrachtafhandelaars PACTL en EAL op de luchthaven na de verplichtte quarantaineperiode, maar insiders verwachten nog wekenlang forse vertragingen op de luchthaven om de congestie weg te werken.

Tegelijkertijd stijgen de tarieven op de derde luchthaven van de wereld snel. Zo zou een charteraar de tarieven binnen enkele dagen met 1 tot 2 dollar hebben verhoogd voor bestemmingen op de VS. Sommige expediteurs waarschuwen importeurs dat de komende week een kilo luchtvracht vanaf Shanghai wel eens 12 tot 15 dollar kan gaan kosten.

Geannuleerd

Vorige week zorgde onder meer enkele coronagevallen bij platformafhandelaar Shanghai International Airport Services ervoor dat honderden medewerkers naar huis werden gestuurd. Dat leidde tot het stilleggen van 80% van de platformafhandeling. Veel vrachtvluchten moesten worden geannuleerd of weken uit naar Beijing en Hong kong.

Wie nu transitovracht via Shanghai Airport wil sturen moet rekenen op 5 tot 7 dagen vertraging voor Amerikaanse bestemmingen. Voor Europese bestemmingen ligt die op 2 tot 3 dagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding