Die markt wordt nu nog grotendeels gedomineerd door de grote drie expresvervoerders DHL, Fedex en UPS. Daarnaast verrichten de reguliere airlines steeds meer overzees pakketvervoer, maar dan gaat het hoofdzakelijk om airport-to-airport bestemmingen.

Volgens de bronnen tegenover Bloomberg zoekt Amazon zeker tien A330-300F’s inclusief bemanning. Wat betreft de B777F’s worden geen aantallen genoemd, maar zou het om de nieuwe B777-300ERSF gaan. Dat freightertype wordt volgend jaar door Boeing op de markt gebracht.

Atlas Air

Amazon is al binnen Noord-Amerika actief met een omvangrijke vloot aan B767F’s en B737F’s onder de merknaam Prime Air en Amazon Air. De vluchten worden daarbij uitgevoerd door derden zoals Atlas Air. Deze freighters hebben slechts een beperkte vrachtcapaciteit van respectievelijk 60 ton en 30 ton en zijn daarmee eigenlijk ongeschikt voor het intercontinentale vrachtverkeer.

In Europa en Azië huurt het e-commercebedrijf verder luchtvrachtcapaciteit in bij derden op bepaalde intra-continentale routes tussen grote sorteercentra. Tot nu toe heeft Amazon geen concrete plannen bekendgemaakt om ook actief te worden in de intercontinentale luchtvrachtmarkt.

China

De B777F’s hebben een aanzienlijk grotere vrachtcapaciteit (100 ton) dan de B767 en zijn bovendien qua brandstofconsumptie een stuk zuiniger. Dat Amazon deze zware vrachtvliegtuigen wil aanschaffen is verder een aanwijzing dat de onlinewinkel nu een verdere stap wil zetten en de verschillende netwerken in onder meer Europa, Azië en Noord-Amerika met elkaar gaat verbinden.

Daarbij is de kans groot dat deze vrachtvliegtuigen in Europa op de Duitse luchthaven van Leipzig zullen landen. Amazon gebruikt dat vliegveld al voor zijn intra-Europese vrachtvluchten. Daarnaast kan Amazon met de grotere freighters de e-commerce goederen rechtstreeks uit de fabrieken in China halen en verdelen over de verschillende continenten.

Weinig bellyvracht

Volgens analisten zou het besluit van Amazon er ook op kunnen wijzen dat de webwinkel op zoek is naar voldoende luchtvrachtcapaciteit op de intercontinentale luchtvrachtenmarkt. Door de coronacrisis is er een groot tekort aan vrachtruimte en zijn de tarieven hoog doordat een deel van de intercontinentale passagiersvluchten, goed voor 40 tot 50% van de mondiale luchtvrachtcapaciteit, deels is weggevallen. Vooral het zakenreizen komt in dat segment maar langzaam op gang en dat zorgt normaliter voor een groot deel van de inkomsten op die vluchten. De beslissing van Amazon kan er dan ook op wijzen dat de Amerikaanse webwinkel verwacht dat het herstel van die markt nog wel even op zich laat wachten.

Sommige zwartkijkers verwachten dat de zakenmarkt nooit meer zal herstellen en terugkeren op het niveau van voor de coronapandemie. De mondiale luchtvrachtmarkt zou dan steeds meer afhankelijk worden van capaciteit op freighters. Het is dan ook mogelijk dat Amazon zich op die nieuwe marktsituatie aan het voorbereiden is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement