Meer vracht voor Schiphol, maar minder vrachtvluchten

Vervoerscijfers oktober

Schiphol zag in oktober het vrachtvolume toenemen met 6,6% naar bijna 150.000 ton. In totaal werd er over de eerste tien maanden van dit jaar 1,38 miljoen ton overgeslagen, een toename van 19% vergeleken met dezelfde periode in 2020.

Dat blijkt uit de recent gepubliceerde vervoerscijfers van de luchthaven over oktober. De exportstromen namen op Schiphol dit jaar met 19,5% toe naar 662.000 ton, terwijl de import daar weinig voor onderdeed met een stijging van 18,8% naar bijna 720.000 ton.

De vervoerscijfers van dit jaar laten zien dat Schiphol qua vrachtvolume iets hoger scoort dan voor de coronacrisis in de vergelijkbare periode in 2019. Zo werd over de eerste tien maanden van 2019 iets meer dan 1,3 miljoen ton overgeslagen op de luchthaven, 73.000 ton minder dan dit jaar. Wel was 2019 voor Schiphol Cargo door de stop op de vrachtslots een slecht jaar en eindigde de luchthaven op een tegenvallend tonnage van 1,57 miljoen ton.

Punt van zorg

Een punt van zorg voor dit jaar zijn de vrachtvluchten, blijkt uit de vervoersstatistieken van de luchthaven. Zo nam het aantal vrachtvluchten over de maand oktober vergeleken met dezelfde periode in 2020 weer af. In totaal was er sprake van een afname van 5,6% naar iets meer dan 2000 vrachtvluchten. Over de eerste 10 maanden was er nog wel een plus van 5,6% naar 20.090 vluchten.

Analisten brengen de recente afname van het aantal vrachtvluchten in verband met minder passagiersvluchten met alleen vracht aan boord. Die worden door Schiphol gezien als vrachtvluchten in de vervoersstatistieken. De meeste vrachtafhandelaars op Schiphol weigeren momenteel deze passagiersvliegtuigen af te handelen door het grote gebrek aan personeel. Veel van deze cargo-only-vluchten vergen veel extra personeel om ze te laden en te lossen en die zijn momenteel nauwelijks te vinden, melden de afhandelaars.       

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Meer vracht voor Schiphol, maar minder vrachtvluchten | NT

Meer vracht voor Schiphol, maar minder vrachtvluchten

Vervoerscijfers oktober

Schiphol zag in oktober het vrachtvolume toenemen met 6,6% naar bijna 150.000 ton. In totaal werd er over de eerste tien maanden van dit jaar 1,38 miljoen ton overgeslagen, een toename van 19% vergeleken met dezelfde periode in 2020.

Dat blijkt uit de recent gepubliceerde vervoerscijfers van de luchthaven over oktober. De exportstromen namen op Schiphol dit jaar met 19,5% toe naar 662.000 ton, terwijl de import daar weinig voor onderdeed met een stijging van 18,8% naar bijna 720.000 ton.

De vervoerscijfers van dit jaar laten zien dat Schiphol qua vrachtvolume iets hoger scoort dan voor de coronacrisis in de vergelijkbare periode in 2019. Zo werd over de eerste tien maanden van 2019 iets meer dan 1,3 miljoen ton overgeslagen op de luchthaven, 73.000 ton minder dan dit jaar. Wel was 2019 voor Schiphol Cargo door de stop op de vrachtslots een slecht jaar en eindigde de luchthaven op een tegenvallend tonnage van 1,57 miljoen ton.

Punt van zorg

Een punt van zorg voor dit jaar zijn de vrachtvluchten, blijkt uit de vervoersstatistieken van de luchthaven. Zo nam het aantal vrachtvluchten over de maand oktober vergeleken met dezelfde periode in 2020 weer af. In totaal was er sprake van een afname van 5,6% naar iets meer dan 2000 vrachtvluchten. Over de eerste 10 maanden was er nog wel een plus van 5,6% naar 20.090 vluchten.

Analisten brengen de recente afname van het aantal vrachtvluchten in verband met minder passagiersvluchten met alleen vracht aan boord. Die worden door Schiphol gezien als vrachtvluchten in de vervoersstatistieken. De meeste vrachtafhandelaars op Schiphol weigeren momenteel deze passagiersvliegtuigen af te handelen door het grote gebrek aan personeel. Veel van deze cargo-only-vluchten vergen veel extra personeel om ze te laden en te lossen en die zijn momenteel nauwelijks te vinden, melden de afhandelaars.       

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement