Naar verwachting komen binnenkort meerdere landen met een vaccinatieplicht voor reizigers en vliegend personeel. Met de oproep hoopt KLM eventuele roosterproblemen voor te zijn, zegt een woordvoerder. De luchtvaartmaatschappij kan haar personeel niet verplichten zich te laten vaccineren.

Personeel van KLM kan bij de afdeling Health Services doorgeven dat ze om bepaalde redenen sommige bestemmingen niet kunnen aandoen. Daaronder valt niet-vaccinatie waar een prik in het betreffende land verplicht is, maar bijvoorbeeld ook een onveilig klimaat voor lhbti’ers. De precieze reden wordt nooit bekendgemaakt bij de werkgever, zegt de woordvoerder.

Canada

Onder andere de Verenigde Staten verbieden ongevaccineerde buitenlandse reizigers de toegang, maar bemanningsleden in de luchtvaart zijn daarvan uitgezonderd. Anders ligt dat in buurland Canada, waar de vaccinatieplicht ook voor de crew van luchtvaartmaatschappijen gaat gelden.

‘We zien dat de wereld verandert en landen dit soort eisen gaan stellen. Daarom hebben we die oproep gedaan’, laat de woordvoerder weten. KLM verplicht cabinemedewerkers niet zelf om zich te laten vaccineren en is dat vooralsnog ook niet van plan. ‘We volgen de Nederlandse wet. We weten niet of mensen wel of niet zijn gevaccineerd zijn en dat hoeven we ook niet te weten.’

Roosterproblemen

De woordvoerder wil niet zeggen hoeveel bemanningsleden de afgelopen maanden hebben gemeld dat ze niet naar een bepaald land kunnen vliegen. Of er een stijging was nadat landen ongevaccineerden begonnen te weren, wilde de luchtvaartmaatschappij ook niet bekendmaken. Er zijn geen roosterproblemen door de vaccinatieplicht in Canada.

KLM zei in september al wel dat zulke problemen kunnen opspelen als meer landen reisrestricties voor ongevaccineerden gaan invoeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement