Dat blijkt uit de laatste vervoerscijfers van de luchthaven.

Of de daling eenmalig is of er sprake is van een trend is nog onduidelijk. Opvallend is wel dat ook Frankfurt Airport (Fraport) over de maand november de overslag met een vergelijkbare percentage (-1,2%) zag afnemen naar 192.298 ton, maar die cijfers werden vergeleken met het pre-coronajaar 2019. De afhandelingsproblemen op Fraport lijken volgens analisten een mogelijke verklaring te zijn voor de lichte afname.

Overslagrecord

Schiphol zit qua vrachttonnage voor het het gehele boekjaar 2021 nog wel op een stevige groeikoers. Over de eerste elf maanden werd er meer dan 1,52 miljoen ton overgeslagen, een toename van bijna 17%. Daarmee lijkt de luchthaven het jaar af te sluiten met een tonnage van 1,66 miljoen ton. De luchthaven komt daarmee dicht bij het oude overslagrecord van 1,7 miljoen ton.

Ook het aantal vrachtvluchten is vergeleken met de eerste elf maanden van 2020 nog steeds in de plus (+2,7%) naar ruim 22.000 vluchten. Ter vergelijking: in 2019 werden er in de maand november 1.180 vrachtvluchten afgewikkeld en over de eerste elf maanden van dat jaar iets meer dan 13.000. Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat er vooral in de eerste helft van vorig jaar veel zogeheten cargo-only passagiersvluchten zijn uitgevoerd door de coronacrisis en deze vliegbewegingen worden daardoor geregistreerd als vrachtvluchten.

Herstel

Vergeleken met 2019, wat door de coronaeffecten in 2020 statistisch een betere uitgangspositie biedt, heeft Schiphol op vrachtgebied de pandemie volledig achter zich gelaten. In november 2019 wist de luchthaven 136.256 ton over te slaan, terwijl er over de eerste elf maanden van 2019 bijna 80.000 ton minder werd afgehandeld dan in de vergelijkbare periode in 2021.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement