Eerder deze week besloot Cathay Pacific Cargo alle vrachtvluchten voorlopige stop te zetten tot 6 januari vanwege de verscherpte quarantaine-maatregelen. De luchtvrachtvervoerder werkt aan plannen om voor het eerste kwartaal van dit jaar met een sterke gereduceerd vliegrooster de vrachtdiensten weer te hervatten.

Het is nog niet duidelijk wat de andere buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zullen doen, maar analisten verwachten dat de maatregel van het bestuur van Hong Kong veel luchtvrachtvervoerders zal dwingen het vliegschema aan te passen en het aantal vrachtvluchten sterk te reduceren. Dat is slecht nieuws voor de importeurs die met het oog op de fabriekssluitingen in verband met het Chinese Nieuwjaar (31 januari) de komende weken de inkoop van vrachtruimte al sterk hadden opgevoerd.

‘Balans vinden’

Hong Kong zegt met de maatregel de gevolgen van de nieuwe golf aan omikron-infecties te willen minimaliseren. Deze variant is nu goed voor 95% van de geïmporteerde covidgevallen in Hong Kong in de laatste dagen van vorig jaar, aldus health-protection controller Edwin Tsui. ‘Wij moeten een balans vinden tussen het risico van een verdere uitbraak van deze hoogst besmettelijke ziekte en de vrachtoperaties’, aldus Tsui in een toelichting op de maatregel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement