Wel zullen er met passagiersvliegtuigen nog ‘cargo-only-vluchten op Europa worden uitgevoerd, meldt de Chinese luchtvrachtvervoerder uit Hong Kong  Het is nog onduidelijk welke Europese bestemmingen Cathay Pacific Cargo nog zal bedienen met deze vluchten. Behalve Europa schrapt de vrachtvervoerder voorlopig ook alle vluchten op de regio ‘south west pacific’, waartoe Australië behoort.

Onvoldoende vrachtvliegers

De maatregel van de Chinese gezondheidsautoriteiten, waarbij vrachtpiloten bij aankomst in Hong Kong voor drie dagen in quarantaine moeten, zorgde er eerder deze week voor dat Cathay tijdelijk alle intercontinentale vrachtvluchten staakte tot 6 januari. Door de verscherpte coronaregels zijn er volgens Cathay Pacific niet voldoende vrachtvliegers om de reguliere dienstverlening in stand te houden en moest de maatschappij het mes zetten in de dienstverlening.

Waarom daarbij juist is gekozen om de vrachtvluchten naar Europa en Australië stop te zetten voor zeker drie maanden is niet duidelijk, maar kan samenhangen met contractuele verplichtingen en de afstanden. Daarnaast liggen de vrachttarieven tussen bijvoorbeeld Hong Kong en de VS veel hoger dan die vanuit Hong Kong naar Europese vrachtbestemmingen als Schiphol.

Vliegrooster

In het nieuwe aangepaste vliegschema van Cathay worden voor het eerste kwartaal nog in totaal 21 ‘vrachtbewegingen’ uitgevoerd op de regio Amerika en zo’n 45 op het Midden Oosten/India. De nadruk ligt verder in het eerste kwartaal op de korte vluchten binnen China en de regio Zuid-Oost Azië.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement