Dat meldt de internationale luchtvaartorganisatie IATA, die meent dat de mindere groei deels veroorzaakt wordt door problemen aan de grond. Zo kan de vrachtafhandeling op diverse grote luchthavens nauwelijks nog de vrachtstromen aan en hebben ook de quarantainemaatregelen in China een drukkend effect op het afgelegde aantal tonkilometers.

Vliegverboden

Daarnaast is er door het opduiken van het omikron-virus in Zuid-Afrika en daaropvolgende vliegverboden een abrupte stop gekomen op het aantal internationaal passagiersvluchten met vracht aan boord. Daardoor werden er minder vrachttonkilometers afgelegd dan in oktober.

De vrachtafhandeling wordt onder meer geplaagd door tekorten aan personeel. Verder was er te weinig opslagruimte op sommige luchthavens, wat nog eens verergerd werd door de drukte richting het einde van het jaar, aldus IATA.

In november lag de aangeboden mondiale vrachtcapaciteit in de wereld volgens IATA nog steeds zo’n 7,6% onder het niveau van twee jaar geleden, omdat er veel minder passagiersvluchten worden uitgevoerd door de coronacrisis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement