Vertrek Elbers ‘slaat in als een bom’ bij KLM-achterban

Luchtvaart

KLM-topman Pieter Elbers (51) vertrekt vanaf mei volgend jaar bij de KLM. Zijn huidige (tweede) termijn loopt dan af en hij zou ‘in goed overleg’ geen derde termijn ambiëren.

Dat heeft de raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij medegedeeld. Elbers, die dit jaar negen aan het roer staat bij de KLM, laat weten dat hij zich tot het einde zal blijven inzetten voor het luchtvaartbedrijf. ‘Ik ben bijzonder trots op KLM en zijn geweldige medewerkers. Zeker in deze hectische en moeilijke tijden blijven zij de kracht van KLM. Mijn dertigjarige carrière bij de blauwe familie is een onvoorstelbaar mooie reis die ik altijd zal koesteren.”

Verrassing

Het aangekondigde vertrek komt als een complete verrassing voor de ondernemingsraad van KLM, aldus voorzitter Dario Fucci. ‘Dit is echt ingeslagen als een bom’, zegt hij. ‘De ceo die ons bedrijf door de zwaarste storm in ons bestaan heeft geloodst, gaat ons verlaten. Dit zal voor veel collega’s een zware boodschap zijn en men heeft echt wel tijd nodig om dit te verwerken.’

De ondernemingsgraad gaat nu allereerst vragen stellen wat het vertrek van Elbers betekent voor de koers van KLM. Het is geen geheim dat de KLM-topman en de in 2018 aangetreden Canadese topman Ben Smith regelmatig de afgelopen jaren conflicten hebben uitgevochten over de veel te autonome rol van KLM binnen de Franse luchtvaartgroep. Smith wilde eerder al een tweede bestuurstermijn van Elbers blokkeren om meer grip te krijgen op de Nederlandse dochter. De vrees is dan ook groot bij de ondernemingsraad en de vakbonden dat dit nu met het vertrek van Elbers alsnog gaat gebeuren.

Zonde

Fucci voorziet daarbij dan een extreem moeilijk proces als de opvolgers van Elbers van buiten de KLM komen, laat hij weten. Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie vindt dat de KLM best tot 2023 had kunnen wachten met het besluit over het vertrek van Elbers. ‘Het is onbegrijpelijk dat de kapitein midden in de storm het schip verlaat’, zegt hij tegenover De Volkskrant. Volgens Castelein zit de KLM door de coronacrisis nog zeker tot volgend jaar ‘volop in het herstel’ en is het ‘zonde’ dat een rasechte KLM-er het bedrijf niet langer mag aansturen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Vertrek Elbers ‘slaat in als een bom’ bij KLM-achterban | NT

Vertrek Elbers ‘slaat in als een bom’ bij KLM-achterban

Luchtvaart

KLM-topman Pieter Elbers (51) vertrekt vanaf mei volgend jaar bij de KLM. Zijn huidige (tweede) termijn loopt dan af en hij zou ‘in goed overleg’ geen derde termijn ambiëren.

Dat heeft de raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij medegedeeld. Elbers, die dit jaar negen aan het roer staat bij de KLM, laat weten dat hij zich tot het einde zal blijven inzetten voor het luchtvaartbedrijf. ‘Ik ben bijzonder trots op KLM en zijn geweldige medewerkers. Zeker in deze hectische en moeilijke tijden blijven zij de kracht van KLM. Mijn dertigjarige carrière bij de blauwe familie is een onvoorstelbaar mooie reis die ik altijd zal koesteren.”

Verrassing

Het aangekondigde vertrek komt als een complete verrassing voor de ondernemingsraad van KLM, aldus voorzitter Dario Fucci. ‘Dit is echt ingeslagen als een bom’, zegt hij. ‘De ceo die ons bedrijf door de zwaarste storm in ons bestaan heeft geloodst, gaat ons verlaten. Dit zal voor veel collega’s een zware boodschap zijn en men heeft echt wel tijd nodig om dit te verwerken.’

De ondernemingsgraad gaat nu allereerst vragen stellen wat het vertrek van Elbers betekent voor de koers van KLM. Het is geen geheim dat de KLM-topman en de in 2018 aangetreden Canadese topman Ben Smith regelmatig de afgelopen jaren conflicten hebben uitgevochten over de veel te autonome rol van KLM binnen de Franse luchtvaartgroep. Smith wilde eerder al een tweede bestuurstermijn van Elbers blokkeren om meer grip te krijgen op de Nederlandse dochter. De vrees is dan ook groot bij de ondernemingsraad en de vakbonden dat dit nu met het vertrek van Elbers alsnog gaat gebeuren.

Zonde

Fucci voorziet daarbij dan een extreem moeilijk proces als de opvolgers van Elbers van buiten de KLM komen, laat hij weten. Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie vindt dat de KLM best tot 2023 had kunnen wachten met het besluit over het vertrek van Elbers. ‘Het is onbegrijpelijk dat de kapitein midden in de storm het schip verlaat’, zegt hij tegenover De Volkskrant. Volgens Castelein zit de KLM door de coronacrisis nog zeker tot volgend jaar ‘volop in het herstel’ en is het ‘zonde’ dat een rasechte KLM-er het bedrijf niet langer mag aansturen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement