Justitie legt subsidiefraude bloot bij failliet Hahn Airport

'criminele organisatie’

Het faillissement van de Duitse vrachtluchthaven Hahn Airport krijgt nu behalve een financiële ook een juridisch staartje. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk bij de luchthaven ‘op grote schaal’ subsidiefraude blootgelegd door wat het een ‘georganiseerde criminele organisatie’ noemt.

Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Duitse luchtvrachtwebsite Cargoforwarder. De Duitse officier van justitie in Koblenz zou aan de hand van in beslag genomen documenten en verhoren de illegale praktijken hebben blootgelegd. Daarbij zou de deelstaat Rijnland Palts alleen al voor een bedrag van 400.000 euro zijn opgelicht. Daarbij werd er overheidsgeld ontvangen voor projecten die alleen op papier bestonden.

Fictieve rekeningen

De subsidiefraude, die heeft plaatsgevonden tussen 2017 en 2020, brengt de officier van justitie direct in relatie met de ondergang van de vrachtluchthaven vorig jaar. Daarnaast was er sprake van ‘verduisteringen’ en hebben verdachten fictieve rekeningen uitgeschreven. Een drietal personen zou in de zomer en herfst van vorig jaar intussen de insolvabiliteit van de luchthaven opzettelijk hebben vertraagd, waardoor bedrijven en instanties financieel zijn gedupeerd.

Het juridisch onderzoek richtte zich op zes bedrijven op de luchthaven en vijf personen, heet het verder. Geen namen zijn nog genoemd.

Failliet HNA

Hahn Airport werd officieel in oktober van het vorig jaar failliet verklaard. De luchthaven was destijds voor 82,5% in handen van het Chinese HNA, dat inmiddels ook failliet is verklaard. De deelstaat Hessen hield de overige aandelen. Sinds ruim twee maanden is de curator op zoek naar nieuwe kopers van de luchthaven. Intussen worden de vrachtactiviteiten op Hahn Airport gecontinueerd en wordt het personeel betaald via de boedelbeheerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Justitie legt subsidiefraude bloot bij failliet Hahn Airport | NT

Justitie legt subsidiefraude bloot bij failliet Hahn Airport

'criminele organisatie’

Het faillissement van de Duitse vrachtluchthaven Hahn Airport krijgt nu behalve een financiële ook een juridisch staartje. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk bij de luchthaven ‘op grote schaal’ subsidiefraude blootgelegd door wat het een ‘georganiseerde criminele organisatie’ noemt.

Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Duitse luchtvrachtwebsite Cargoforwarder. De Duitse officier van justitie in Koblenz zou aan de hand van in beslag genomen documenten en verhoren de illegale praktijken hebben blootgelegd. Daarbij zou de deelstaat Rijnland Palts alleen al voor een bedrag van 400.000 euro zijn opgelicht. Daarbij werd er overheidsgeld ontvangen voor projecten die alleen op papier bestonden.

Fictieve rekeningen

De subsidiefraude, die heeft plaatsgevonden tussen 2017 en 2020, brengt de officier van justitie direct in relatie met de ondergang van de vrachtluchthaven vorig jaar. Daarnaast was er sprake van ‘verduisteringen’ en hebben verdachten fictieve rekeningen uitgeschreven. Een drietal personen zou in de zomer en herfst van vorig jaar intussen de insolvabiliteit van de luchthaven opzettelijk hebben vertraagd, waardoor bedrijven en instanties financieel zijn gedupeerd.

Het juridisch onderzoek richtte zich op zes bedrijven op de luchthaven en vijf personen, heet het verder. Geen namen zijn nog genoemd.

Failliet HNA

Hahn Airport werd officieel in oktober van het vorig jaar failliet verklaard. De luchthaven was destijds voor 82,5% in handen van het Chinese HNA, dat inmiddels ook failliet is verklaard. De deelstaat Hessen hield de overige aandelen. Sinds ruim twee maanden is de curator op zoek naar nieuwe kopers van de luchthaven. Intussen worden de vrachtactiviteiten op Hahn Airport gecontinueerd en wordt het personeel betaald via de boedelbeheerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement