De vliegschema’s moesten door het grote aantal ziekmeldingen in het weekend aangepast worden om vluchten, hoofdzakelijk vrachtvluchten, nog mogelijk te maken, aldus de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Door besmettingen met corona en de quarantaineregels kampt ook de LVNL met personeelstekort en is het inroosteren van luchtverkeersleiders op het Limburgse vliegveld steeds moeilijker geworden. De dienst ziet een toenemend aantal ziekmeldingen onder luchtverkeersleiders en collega’s van hen die in quarantaine zitten. ‘Daarnaast hebben minder luchtverkeersleiders de opleiding kunnen afronden door de impact van Covid’, aldus LVNL.

Puzzelen

Als gevolg daarvan heeft de dienst de verkeersleiding op de luchthaven op zaterdag en zondag van 06.00 tot 07.00 uur, 10.00 tot 11.00 uur en 13.30 tot 15.30 uur stopgezet. Dat waren de tijdsvakken met de minste gevolgen, aldus LVNL. ‘We hebben enorm gepuzzeld met het rooster, maar dit was de enige oplossing’, aldus Maikel van Leeuwen, luchtverkeersleider en stationsmanager op MAA. Zij verwacht de komende tijd vaker een vergelijkbare maatregel te moeten nemen op de luchthaven, als gevolg van corona.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement