Zo zou hij controversiële en dure consultancy-opdrachten hebben verstrekt en de luchthaven, eigendom van de Waalse overheid, op hoge kosten hebben gejaagd via het creëren van fictieve banen en het inleveren van gigantische interne onkostendeclaraties. Dat heeft het openbaar parket in België afgelopen zaterdag bevestigd.

Hij werd vorige week donderdag tijdens een inval van de politie op zijn woonadres opgepakt en voorgeleid voor de Belgische onderzoeksrechter. Partoune wordt tevens ‘ongeoorloofde beïnvloeding’ ten laste gelegd, aldus het parket tegenover persbureau Belga.

Alibaba

Ook een andere persoon werd in verband met de zaak opgepakt. Het gaat om een werknemer van een bedrijf dat werd opgezet om een groot Europees pakketcentrum voor het logistieke divisie van het Chinese online winkel Alibaba te bouwen op de Waalse luchthaven.

De arrestatie gebeurde nadat boekenonderzoek vorig jaar door adviesbureau Deloitte, in opdracht van nieuwe directie van Nethys, de moederholding van de Waalse luchthaven, een groot aantal malversaties aan het licht had gebracht bij de luchthavenorganisatie.

Het ging daarbij onder meer om een veertigtal mogelijke inbreuken met betrekking tot de levensstijl en de uitgaven van de voormalige bestuurder. De analisten van Deloitte ontdekten in de boeken van het luchthavenbedrijf onder meer een de totale ondoorzichtigheid bij overheidsopdrachten, controversiële en dure consultancy-opdrachten, fictieve jobs en gigantische interne onkostendeclaraties. Tenders van de luchthaven voldeden ook niet aan de gangbare overheidsregels en was er volgens de onderzoekers ook sprake van vermoedelijk mismanagement en zelfverrijking door Partoune.

Ontslag

Partoune werd begin vorig jaar al ontslagen als algemeen directeur van de Belgische luchthaven, omdat hij geen afdoende antwoord kon geven op het groot aantal ‘ongerijmdheden’ die Deloitte aan het licht had gebracht. Destijds was nog niet duidelijk of er ook een strafrechtelijke vervolging zou volgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement