Volgens Washington zou het 26 jaar oude vrachtvliegtuig in strijd met de Amerikaanse exportregels zijn verkocht door de voormalige eigenaar, het Iraanse Mahan Air, aan de Venezolanen. Mahan Air wordt er door de VS van verdacht nauwe banden te hebben met de Revolutionaire Garde van Iran, ‘een terroristische organisatie’ aldus het ministerie. Sinds 2008 geldt er voor Mahan Air een exportverbod van goederen die in de VS zijn gemaakt.

Arrestatie

Het vrachtvliegtuig werd eind 2021 overgedragen aan Emtrasur zonder toestemming van de VS en pendelde tussen februari en mei van dit jaar tussen de Venezolaanse hoofdstad Caracas, het Iraanse Teheran en Moskou. Of het daarbij ging om wapentransporten is niet duidelijk.

Verder blijkt uit het Amerikaanse verzoek tot beslaglegging dat de bemanning van de vrachtjumbo samen met vijf Iraniërs al in juni van dit jaar werden gearresteerd toen de vrachtjumbo een landing maakte in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Sindsdien staat de vrachtjumbo werkeloos aan de grond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement