De 85-jarige multimiljardair, die ook 30% van de aandelen bezit in de Duitse rederij Hapag Lloyd, bouwde dit jaar het belang in de Duitse luchtvaartmaatschappij uit tot de huidige 15% en is daarmee nu de grootste aandeelhouder geworden in de airline, dat over een grote luchtvrachtdivisie beschikt. De verwachting was dat hij zijn positie in Lufthansa verder zou uitbouwen met de aandelen die de Duitse overheid in 2020 verkreeg in ruil voor miljarden euro aan coronasteun. Van die aandelen wil Berlijn af.

Blokkerend minderheidsbelang

In principe heeft Kühne nog wel belangstelling om dat belang van de Duitse staat over te nemen, zegt hij, maar de logistieke ondernemer verwacht dat de Duitse mededingingsautoriteit zo’n ‘blokkerend minderheidsbelang van 25% in Lufthansa’ niet zal toestaan. ‘Dat is politiek wellicht niet door te zetten’, aldus Kühne. Hij wijst er ook op dat het nu vooral gaat om de stemverhoudingen in de aandeelhoudersvergadering van Lufthansa, die volgens de ondernemer in de regel niet goed wordt bezocht.

‘Daarom heeft het Kartellamt zich al met de vraag beziggehouden of wij met een belang van 15% feitelijk al een blokkerende minderheid bezitten. Die vraag is weliswaar negatief beantwoord, maar met elke procentpunt meer, kunnen wij onze vingers branden’, aldus de multimiljardair tegen de Duitse zakenkrant.

Kühne Holding

Hij verwacht ‘vroeg of laat’ wel een zetel te krijgen in de Raad van Commissarissen van Lufthansa. ‘Met zo’n belang hebben wij daar recht op’, aldus Kühne. Karl Gernandt, topman van de Kühne Holding en voorzitter van de toezichtraad van K+N , zal dan die plek innemen, zegt hij.

Kühne laat in het interview niet los waarom hij dit jaar zijn belang in Lufthansa heeft verdrievoudigd. Volgens diverse analisten wil hij via het belang in Lufthansa op termijn een verdere strategische samenwerking tussen Lufthansa Cargo, K+N en Hapag Lloyd bewerkstelligen in reactie op de investeringen van Maersk, CMA CGM en MSC in luchtvrachtvervoer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement