De druk op Benschop (ex-Shell en PvdA-politicus) nam steeds meer toe na maanden van chaos op de luchthaven. Er werd daardoor al enige tijd druk gespeculeerd over een opvolger voor de Schiphol-baas. Daarbij vielen de namen van de voormalige ProRail-directeur Pier Eringa en Rai-topman Paul Riemans. Benschop blijft voorlopig aan tot er een opvolger is gevonden.

Bagageafhandeling

Sinds de pinkstervakantie zijn er aanhoudend problemen op de luchthaven met lange rijen en reizigers die hun vluchten missen. Schiphol kampt onder andere met een njpend tekort aan beveiligers na de coronapandemie.

Ook bij de bagageafhandeling is de situatie nijpend. Een wilde staking bij het personeel van de afhandelaars dit voorjaar was een voorbode voor een zomer vol problemen en vertragingen. Om personeel te behouden, deelde Schiphol een zomertoeslag uit. Maar deze regeling liep per september af, waarna veel security-medewerkers, vaak zzap-ers, alsnog besloten hun heil elders te zoeken. Dit leidde opnieuw tot lange rijen voor de vertrekhallen van Schiphol.

Opnieuw annuleringen

Luchtvaartmaatschappijen was deze zomer ook gevraagd om het aantal vluchten te verminderen om de drukte het hoofd te kunnen bieden. Dat was afgelopen maandag wederom het geval.

Belemmering

Benschop stelt in een reactie dat er veel aandacht, en ook kritiek, is voor de manier waarop Schiphol de problemen aanpakt. Hij wijst daarbij op zijn verantwoordelijkheid als topman. “Ik maak op eigen initiatief plaats om Schiphol de ruimte te geven een nieuwe start te maken. Ik wil niet dat de aandacht voor mijn persoon een belemmering voor Schiphol gaat vormen”, aldus de vertrekkend topman. ‘De situatie op Schiphol en wat dat betekent voor onze reizigers en medewerkers gaat mij aan het hart. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar we zijn er nog niet. Ik hoop wel dat het snel beter gaat. Ik hou van Schiphol. Leidinggeven aan dit bedrijf was voor mij een grote eer.”

Commissarissen van Schiphol hebben ingestemd met zijn vertrek. Benschop was sinds 1 mei 2018 de president-directeur van Schiphol. De voormalig staatssecretaris en oud-topman van Shell Nederland volgde destijds Jos Nijhuis op.

Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse luchtvracht eruit? Kom op 13 oktober naar de Air Freight Conference in Den Haag: airfreightconference.com