Vorige week verkocht de Duitse overheid het resterend staatsbelang van 9,9% in de Lufthansa voor ruim 1 miljard euro. Daarvan ging naar nu blijkt 2,5 procentpunt naar Kühne, die met 15,01% al de grootste aandeelhouder was in de Duitse luchtvaartmaatschappij.

Volgens de Kühne Holding wilde de participatiemaatschappij het verkoopproces van de Duitse staat ‘actief ondersteunen’, maar zijn verdere redenen voor het vergroten van het belang niet aangegeven.

Vetorecht

Behalve een groter belang krijgt de Duitse ondernemer, die onder meer ook grote belangen heeft in expediteur K+N (51%) en rederij Hapag Lloyd (30%), nu ook een zetel in de raad van toezicht van Lufthansa. Dat zal volgens berichten in de Duitse media eerst volgend jaar gebeuren. Voorlopig houdt de Duitse staat nog twee zetels in de raad.

Kühne heeft met het nieuwe belang van 17,5% geen automatisch vetorecht verkregen in Lufthansa. Hij zou dan 25% van de aandelen moeten bezitten, maar analisten stellen dat de 85-miljardair dat niet nodig heeft om mogelijke besluiten te blokkeren bij de algemene aandeelhoudersvergadering van Lufthansa. Die zijn doorgaans slecht bezocht.

Boekwinst

Het is onduidelijk waar de resterende aandelen van de Duitse staat naartoe zijn gegaan. Het ministerie van Financiën meldt slechts dat het om ‘internationale investeerders’ gaat. Berlijn was met de bijna 10% de tweede aandeelhouder in Lufthansa na Kühne en maakte een boekwinst van ruim 700 miljoen euro op de verkoop van de aandelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement