Voor de maand september van dit jaar lag het verval op -20,5% afgezet tegen dezelfde maand vorig jaar en kwam het aantal vrachtvluchten uit op 1.418. Daarmee is de vrachtsector nog goed voor 3,8% van het totaal aantal van 37.000 vliegbewegingen (37.000) op Schiphol. Over de eerste negen maanden van het jaar ligt dat percentage nog op 4,5%.

Dalende overslag

Tijdens de coronacrisis steeg het aantal vrachtvluchten nog sterk. Zo werden er in september 2020 bijna 2.100 afgewikkeld. Een jaar later was dat aantal gedaald naar 1.800 vrachtvluchten en de verwachting is dat gelet op de verdere krimp vorige maand dat het aantal vrachtvluchten verder zal teruglopen richting het niveau van voor de coronapandemie. Zo werden er in september 2019 slechts 1.265 vrachtvluchten uitgevoerd op Schiphol.

Ook de vrachtoverslag ligt al enige tijd onder druk op Schiphol. Zo verloor de luchthaven in de maand september met 121.000 ton 8,8% aan volume vergeleken met dezelfde maand in 2021. Over de eerste negen maanden van dit jaar werd er iets meer dan 1 miljoen ton aan vracht afgehandeld, een afname van ruim 12%.

Verre Oosten

Uit de onderliggende im- en exportcijfers van Schiphol blijkt verder dat de meeste vrachtbestemmingen in de wereld dalende volumes lieten zien. Opmerkelijk was wel het herstel van de inkomende vrachtzendingen uit het Verre Oosten, die met ruim 10% stegen naar 21.500 ton. Daarmee was de regio goed voor meer dan eenderde van alle import op Schiphol. Ter vergelijking: de tweede importmarkt van Schiphol, Noord-Amerika, liet een stagnerend volume van 10.000 ton zien. Ook bij de export voert de bestemming Verre Oosten de boventoon met ruim 21.000 van de 60.0000 ton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement