Het aantal vrachtvluchten komt zo steeds meer terug op het niveau van voor de coronacrisis.

Over de eerste tien maanden van dit jaar viel het aantal vrachtvluchten intussen terug met 22,6% naar 15.552. Dat is 4,3 % van het totaal aantal vliegbewegingen dat tot en met oktober van dit jaar werd uitgevoerd van en naar Schiphol. De Nederlandse luchtvrachtsector wil voor de lange termijn via een slotpool een aantal van 20.000 vrachtvluchten reserveren om de positie van Schiphol als derde vrachtluchthaven van Europa te waarborgen. Dat is dan wel bij een krimp van het aantal vliegbewegingen per jaar van 500.000 naar 440.000, waarop het huidige kabinet inzet.

Volumeverlies

Het vrachtvolume van Schiphol slonk intussen in oktober op Schiphol met 16% naar ruim 225.000 ton. Dat is 11% lager dan in oktober 2020. Ook afgezet tegen dezelfde maand in 2019 was er sprake van volumeverlies (-13%). Het totale vrachtvervoer op Schiphol kwam over de eerste tien maanden uit op iets meer dan 1,2 miljoen ton, een afname van bijna 13%. Veel van het verlies kan worden toegeschreven aan het stopzetten van de vrachtvluchten van AirBridgeCargo dit voorjaar, vanwege de Europese sancties tegen Rusland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement